'Polisler günah keçisi değil'

'Polisler günah keçisi değil'

İngiltere Başbakanı David Cameron, Türkiye’den geçerek IŞİD’e katıldıkları tahmin edilen Britanya vatandaşı üç genç kızla ilgili skandalda polise kol kanat gerdi.

Shamima Begum (15), Amira Abase (15) ve Kadiza Sultana (16), 17 Şubat’ta Londra’dan İstanbul’a gelmişti.
İngiliz emniyetinin kızların seyahatini engellemede yetersiz kaldığı suçlamalarını reddeden Cameron, ‘siyasetçilerin, ailelerin ve okulların suçluluk yükünü taşıdığını’ öne sürdü.

Genç kızların aileleri aralık ayında çocuklarıyla görüştükleri halde ‘radikalleşme işaretleri’ bulamayan polisi ve okuldan bir arkadaşlarının Suriye’ye kaçtığı bilgisini paylaşmayan okul yönetimini suçlayarak özür dilenmesini talep etmişti.
Büyükelçi komisyona katıldı.

Önceki gün Londra’da, İngiliz parlamentosu İçişleri Komisyonu’nda üç kızla ilgili bir toplantı düzenlendi. Toplantıya Türkiye’nin İngiltere Büyükelçisi Abdurrahman Bilgiç de katıldı. Bilgiç, “İngiltere’den Suriye’ye IŞİD’e katılmak için gittikleri iddia edilen üç kız Türkiye’ye seyahat etmeden önce zamanında ve detaylı bilgiye sahip olsaydık, kızları takip etmek ve bulmak kolay olurdu” dedi. Kızların seyahatiyle ilgili birincil yükümlülüğün İngiltere’de olduğunu kaydeden Bilgiç, İngiltere’den ayrılmadan önce bu kızların durdulması gerektiğini kaydetti.