Polis itirafı: Binlerce kişi dinledik, hatırlamıyorum

Polis itirafı: Binlerce kişi dinledik, hatırlamıyorum

'Casusluk ve yasadışı dinleme’ iddialarına ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında dün mahkemeye sevk edilen 10 şüpheli ifadelerinde, “Binlerce kişiyi dinledik, isimleri hatırlamıyoruz" dediği belirtiliyor

Casusluk ve yasadışı dinleme’ iddialarına ilişkin yürütülen soruşturmanın ‘yasadışı dinleme’ ayağında gözaltına alınan şüphelilerden 10’u dün tutuklanması istemiyle mahkemeye sevk edilmişti. Şüphelilerden 4’ü tutuklanmış, 6’sı ise haklarında yurt dışı yasağı konularak serbest bırakılmıştı.

İstanbul 5. Sulh Ceza Hakimi Cevdet Özcan, mahkeme sorgularında yaşanan süre krizini aşmak için tutanağa her şüphelinin kaçta savunmaya başladığını ve kaçta bitirdiğini detaylı olarak yazdı.

İfadesinde emekli polis memuru olduğunu söyleyen Ebubekir Özer, 20 yıl istihbarat şubede çalıştığını ve görevini de yasadan kaynaklanan hak ve yetkiler çerçevesinde yaptığını belirtti. Özer, savunmasında, “İletişimin tespiti gerekiyor ise sıralı amirler olarak kısım ve büro amirleri tarafından şube müdürünün imzası ve onayı ile ilgili mahkemelerden dinleme kararı alınır, bu kararda İstihbarat Daire Başkanlığı’na ve TİB’e gönderilir” dedi. Görevini kötüye kullanmadığını, sahtecilik yapmadığını söyleyen Özer, “Yaptığım dinleme ve izleme görevi benim dahilimin olmadığı alınan mahkeme kararlarına dayalı olarak yapıldığından herhangi bir suç unsuru içermemektedir” diye konuştu.

“MAHKEME KARARLARINI GÖRMEDİM”

Komiser Yardımcısı Hasan Aladağ, 2006-2011 yılları arasında İstanbul İstihbarat Şube’de çalıştığını söyledi. Dinleme kararlarının sıralı amirlerin imzası ile alındığını ifade eden Aladağ, “Mahkeme kararlarını fiziken görmediğim gibi mahkeme kararlarının kim hakkında alındığı hususunu bilmem mümkün değildir” ifadelerini kullandı. Aladağ, kendisine sorulan “Fikret Bila’yı dinlediği” yönündeki soruyu ise, “Fikret Bila ismini veya onun dinlendiği Fikri kod adını görmediğini ve görmesinin de mümkün olmadığını” söyleyerek yanıtladı.

“27 KİŞİYİ USULSÜZ DİNLEMEKTEN AÇIĞA ALINMIŞ

Komiser Yardımcısı iken 2 ay önce 27 kişi hakkında usulsüz dinleme yaptığı gerekçesiyle açığa alındığını anlatan Alioğlu, “İletişimin tespiti yoluna gidilmesi gerektiğinde sıralı amirlerden başlamak suretiyle mahkemelerden şube müdürünün imzası ile talep yapılır. Dinleme kararı mahkemeden alındıktan sonra TİB’e gönderilir. Milletvekili Özcan Yeniçeri ve eski milletvekili Ümit Özdağ’ı dinlediği iddiası sorulan Alioğlu, “Mahkemeden alınan kararlarla yapılan dinlemedir” dedi.

“BİNLERCE KİŞİYİ DİNLEDİM, HATIRLAMIYORUM”

20 yıl İstihbarat Şube’de çalışan Başpolis Ebubekir Gül, sıralı amirlerin imzasıyla mahkemelerden alınan kararlarla dinleme yaptığını söyledi. Binlerce kişiyi dinlediğini belirten Gül, “Uzun süre
dinleme işi yaptığımdan binlerce kişi dinlediğimden dinlediğim kişileri hatırlamam mümkün değildir. Ancak dinlemeler mahkeme kararı ve usulüne uygun bir şekilde yapılmıştır” diye konuştu.

BUGÜN DE KARAR BEKLENİYOR

Dün savcılık tarafından tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edilen 13 şüphelinin sorgusu 12 saatte tamamlandı. İstanbul 5. Sulh Ceza Mahkemesi'nin kararını saat 12.00'de açıklayacağı belirtildi. Soruşturma kapsamında gözaltına alınan 33 polisten daha önce 4'ü tutuklandı, 16'sı serbest bırakıldı. 
Polisler, yasadışı dinlemeler ve resmi belgede sahtecilik yapmakla suçlanıyor.