Pol Pot'un sağ koluna ömür boyu hapis

Pol Pot'un sağ koluna ömür boyu hapis

Kamboçya'da yaklaşık iki milyon insanın öldürüldüğü Pol Pot rejiminin hayatta kalan üst düzey iki yöneticisine insanlığa karşı işlenen suçlar kapsamında ömür boyu hapis cezası verildi

Kamboçya'da Kızıl Kımerler olarak da bilinen Pol Pot rejiminin iki üst düzey yöneticisine insanlığa karşı işlenen suçlar çerçevesinde ömür boyu hapis cezası verildi. Ceza alanlardan birinin Pol Pot'un sağ kolu olarak bilinen Khieu Samphan olduğu bildirildi. 

Khieu Samphan, Pol Pot rejiminde Kamboçya hükümetinin başındaydı. Ömür boyu hapse mahkum edilen diğer isimse Samphan'ın ideoloğu olan Nuoon Chea. 

Dünyanın gördüğü en kanlı rejimlerden biri olan Pol Pot rejiminde yaklaşık 2 milyon Kamboçyalı öldürüldü. Bunların bir kısmı açlık ve tıbbi yetersizlikten dolayı, bir kısmı topluca gerçekleştirilen idamlardan dolayı, bir kısmı da aşırı çalıştırılmaktan dolayı hayatını kaybetmişti. 

Pol Pot'un başında bulunduğu Kızıl Kımerler rejimi 1975-1979 yılları arasında Kamboçya'yı yönetti. Dört yıllık kısa bir süre içerisinde ülke nüfusunun dörtte biri yok oldu. Rejimin yıkılmasından 35 yıl sonra gerçekleşen yargılamada, dönemin yöneticilerinden hayatta kalan ikisi yargılandı ve ömür boyu hapse mahkum edildi.

Pol Pot'un sağ kolu olarak bilinen Samohan 83 yaşında, Samphan'ın ideologluğunu yapan Chea ise 88 yaşında. 

Yargılanan iki Pol Pot yöneticisinin ilerlemiş yaşları ve sağlık durumları göz önünde bulundurularak kendilerine yöneltilen suçlamalardan dolayı gerçekleştirilecek yargılamalar uzun sürmesin diye iki ayrı başlığa bölündü. Adaletin yerini bulması için bu kişilerin ölmeden önce tüm suçlarından yargılanması ve ceza almış olması için önümüzdeki Eylül ayında yeni bir yargılama daha gerçekleştirileceği belirtiliyor. Bu sefer de Samphan ve Chea soykırım suçlamasından dolayı yargılanacak.