PM'de Kılıçdaroğlu'nu terleten çıkışlar

PM'de Kılıçdaroğlu'nu terleten çıkışlar

CHP'nin dün toplanan Parti Meclisi'nde konuşan üyeler, Kılıçdaroğlu'nu "kendi başına hareket etmek"le eleştirdi. Bazı üyeler Ekmeleddin İhsanoğlu'nun CHP'nin tabanına hitap etmeyen bir aday olduğunu belirterek tepki gösterdi

CHP Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında genel merkezde toplanan CHP Parti Meclisi toplantısı sona erdi. Yaklaşık 3 saat süren basına kapalı toplantıda gündem CHP ve MHP'nin 'çatı adayı' Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu oldu. CHP PM üyeleri Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu'nun Cumhurbaşkanı adayı olarak gösterilmesi hakkında fikirlerini belirtti.

İşte CHP Parti Meclisi'nde konuşulanlar:

ADNAN KESKİN: PARTİYİ KURULLAR YÖNETİR

Adnan Keskin, PM'de ilk sözü alan isim oldu. Keskin, "Cumhurbaşkanı adayımız CHP'nin genlerine ve profiline uygun değildir. CHP’nin Anayasası olan tüzüğe göre parti kurullar tarafından yönetilir. Parti tüzüğü, bireysel tercihlere imkan sağlamamıştır. İhsanoğlu'nun adaylığı gerekli kurumlarda tartışılmadan belirlendi. Cumhurbaşkanı adayının belirlenmesi, küçük bir kasabadaki belediye başkanından daha az önemli değilse, böylesine önemli bir makama gelecek kişinin belirlenmesinde de PM yetkilidir. Aday belirlemede yöntem yanlıştır. Bu aday belirleme yöntemi, başarıyı skorda arayan bir anlayışın ürünüdür. Halbuki başarı parti ilkelerinin toplumla buluşturularak, ilkelerin benimsetilmesinden geçer. O nedenle yöntemi doğru bulmuyorum. Ekmeleddin İhsanoğlu partimizin felsefesine ve konjonktüre uygun değildir. Maalesef parti hukuku yok sayılmış, PM devre dışı bırakılmıştır" dedi. Keskin, konuşmasından sonra PM üyelerinden destek istedi. PM üyeleri ise Keskin'e destek vermedi.

AYMAN GÜLER: İHSANOĞLU DEĞERLERİMİZE AYKIRI

Gerçek Gündem sitesinde yer alan habere göre, PM'de bazı isimlerin Birgül Ayman Güler'e yönelik 'Neden medyaya açıklama yapıyorsun?' eleştirileri üzerine Güler, "Adayı ve aday belirleme yöntemini doğru bulmuyorum, Cumhurbaşkanı adayının bu kurulda (PM'de) tartışılmasını isterdim. Basına konuşmamın nedeni ise, PM tartışılmadığı için medyaya konuştum" dedi. Güler’in, İhsanoğlu’nun CHP’nin temel değerlerine aykırı bir isim olduğunu ifade ederken, açıkça, “Bu adayı kabul etmiyorum” ifadesini kullandığı kaydedildi.

GÜNAYDIN: FARKLI BİR ADAY GEREKİYORDU

Gökhan Günaydın'ın "Farklı bir profilde toplumu kucaklayacak. Toplumun mütedeyyin kesimlerinden ve demokrat kesimlerinden oy alacak bir aday çıkarmamız gerekiyordu" sözlerine PM üyeleri de "Zaten öyle bir aday çıkardık" yanıtını verdiler.

ORAN: İÇİME SİNMEDİ

Umut Oran aday belirlemede doğru bir yöntem benimsendiği ancak “yanlış bir noktaya varıldığı” görüşünü paylaştı. Oran, “Katılımcı, çoğulcu bir şekilde süreç yönetilmek istendi ama bu ilkeler gerçek manada hayat bulmadı. Genel Başkanlar düzeyindeki büyük uzlaşma CHP tabanında, organlarında ve PM’de gerçekleşmemiştir” diye konuştu.

“Muhafazakar oyları almak için, muhafazakarlaşmakla anılıyoruz” ifadelerini kullanan Oran’ın, “Keşke CHP kimliğine, Atatürk ilkelerine, 6 ok ideolojisine, keşke Kuvay-ı Milliye ruhuna, cumhuriyetin temel değerlerine tartışmasız sahip olan bir aday gösterebilseydik. Keşke büyük uzlaşma, amacına uygun bir şekilde tabanımızda heyecan yaratabilecek şekilde başarı hedefine uygun olabilseydi” dediği öğrenildi. Oran, çatı adayı kararının “içine sinmediğini” de ifade ederken, “Sayın Genel Başkanımızın inisiyatifi ve çabasıyla alınmış bir karardır” değerlendirmesinde bulundu.

KILIÇDAROĞLU: GÖRECEKSİNİZ TÜM TOPLUM KATMANLARINDAN OY ALACAĞIZ

CHP Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu ise üyelere yaptığı konuşmada İhsanoğlu isminin, sendikalar, sivil toplum örgütleri ve siyasi partilerle yapılan görüşmelerin ardından belirlendiğini vurguladı.

Kılıçdaroğlu’nun, “Sayın İhsanoğlu, cumhuriyet değerlerini savunan, laik, sosyal hukuk devletini koruyabilecek, Anayasa ve hukuku çiğnetmeyecek toplumsal uzlaşının adayıdır. Ve göreceksiniz tüm toplum katmanlarından oy alacağız” dediği belirtildi.