PKK'nın IŞİD'e saldırması için 5 neden

PKK'nın IŞİD'e saldırması için 5 neden

PKK'nın Işid krizini fırsata çevireceğini yazan vatan gazetesi yazarı Ruşen Çakır'a göre örgütün önü açık. Yazar Işid'e karşı savaşmaya talip olması için 5 neden sıraladı.

"PKK neden IŞİD ile savaşmaya talip?" başlıklı yazısında, Işid krizinin Türkiye'ye yansımalarına değindi. 

Şu aşamada PKK'nın Irak'ta savaş dahil olmasının söz konusu olmadığını belirten yazar, Işid ile Irak Kürtleri arasında çatışmanın çıkabileceğini düşünüyor. 

ANKARA İLE MASAYA DAHA GÜÇLÜ OTURMAK

Olası kapışma için gerekçeleri sıralayan Çakır, daha sonra yazısında PKK’nın muhtemel stratejisine dikkat çekti. Yazar kulak veriyoruz.

(...)Bugün El Kaide ve benzeri örgütlerin saflarında Irak ve Suriye’de savaşan gönüllüler arasında Türkiye’den giden çok sayıda Kürt genci de var. Dolayısıyla El Kaide doğrudan PKK’nın da sorunu. Eğer El Kaide bu iki ülkede belli bir güce ulaşırsa daha sonra Türkiye’de PKK’nın da karşısına çıkabilir ve ona, muhtemelen bugünkü Hizbullah’dan daha fazla sıkıntı yaşatır.
Fakat PKK’nın IŞİD’e karşı savaşmaya talip olmasının esas nedenleri başka:
1)  Özellikle Batı’nın bir numaralı düşmanı olan El Kaide ile savaşarak kendisine uluslararası bir meşruiyet, hatta prestij kazanmak;
2)  Asla ihmal edilmemesi gereken bir bölgesel güç olduğunu göstermek;
3)  IKBY ile ilişkilerini rehabilite etmek;
4)  Çözüm süreci bağlamında Ankara ile masaya daha güçlü oturmak.
5)  Bu süreçte Rojava’da PYD/YPG’nin elini güçlendirmek.
PKK birinci Körfez Savaşı ve Irak’ın işgalinden büyük ölçüde kârlı ve güçlenerek çıktı. Suriye ve Irak’taki yaşanan krizlerden de benzer şekilde istifade etmek isteyen örgütün önü bugün itibariyle büyük ölçüde açık görünüyor."