PKK'nın Diyarbakır sorumlusu tutuklandı

PKK'nın Diyarbakır sorumlusu tutuklandı

Kobani'de IŞİD'le çatışırken yaralanıp Türkiye'ye gelen ve yüz tarama sistemiyle PKK'nın Diyarbakır bölge sorumlusu olduğu anlaşılan 'Sofi' kod adlı Selahattin Dilek tutuklandı.

İfadesinde 24 gün IŞİD ile savaştığını ve PYD'li olduğunu söyleyen Dilek, 'tam olarak kendinde olmadığını, geçmişiyle ilgili bazı şeyleri hatırlayamadığını' söyledi ve PKK ile ilgisinin olmadığını ileri sürdü.
 
Kobani'deki çatışmalarda yaralanınca tedavi için Şanlıurfa'nın Suruç İlçesi'ne gelenler arasında, çekilen fotoğraflarları ve yüz taramasından PKK'nın Diyarbakır bölge sorumlusu Selahattin Dilek saptandı. Şanlıurfa Emniyet Müdürlüğü yetkilileri durumu Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü'ne bildirdi.
 
Şanlıurfa'da gözaltına alınarak Diyarbakır'a getirilen 'Sofi' kod adlı PKK'lı Selahattin Dilek, Emniyet Müdürlüğü'nde 4 gün sorgulandı. Sorgusunun ardından bugün geniş güvenlik önlemleri altında koltuk değnekleriyle adliyeye getirilen Selahattin Dilek, savcılıktaki soruşturmasının ardından tutuklanma talebiyle Nöbetçi Sulh Ceza Mahkemesi'ne gönderildi.
 
Hakkında 3 ayrı dosya bulunan PKK'nın Diyarbakır bölge sorumlusu olduğu belirtilen Selahattin Dilek, verdiği ifadede, yaklaşık 24 gün IŞİD ile savaş halinde olduğunu, ağır yaralandığını ve şu anda tam olarak kendine gelemediğini belirterek, şöyle dedi:
 
"Ben PYD'liyim. Bu suçlamayı kabul etmiyorum. Benim PKK örgütü ile bir bağım yoktur. Suçlamaları kabul etmiyorum. Ben IŞİD ile Kobani şehrinde savaştım, yaralandım ve tedavi olmak için Suruç'a geldim. Şakir Ali ismi bana verilen bir lakaptır. Ben PYD örgütüne ne zaman katıldığımı tam olarak hatırlamıyorum. Zaten IŞİD ile savaştan önce mi tam olarak hatırlamıyorum" dedi. 
 
ÖRGÜTTEKİ FOTOĞRAFLARI GÖSTERİLDİ
 
Mahkemede yapılan teşhis tutanakları ve PKK içerisindeyken örgüt yöneticileri ile çekilen fotoğrafları gösterilince de Selahattin Dilek, "Teşhis tutanaklarını kabul etmiyorum. Bana isnat edilen eylemleri kabul etmiyorum. Dosyada bulunan fotoğraflar da bana göstermiş olduğunuz şahıs bana benziyor olabilir. Ancak ben değilim, fotoğrafta oynama yapılmış olabilir" dedi. 
 
3 AYRI DOSYADA DA TUTUKLAMA KARARI VERİLDİ
 
Mahkeme, Selahattin Dilek'in, devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozma, silahlı terör örgütü kurma veya yönetme suçunu işlediğine yönelik kuvvetli suç şüphesi varlığı ile ilgili somut deliller olması nedeniyle tutuklanmasına karar verdi. 
 
SELAHATTİN DİLEK'İN EYLEMLERİ
 
Tutuklanan PKK'nın bölge sorumlusu 'Sofi' kod adlı Selahattin Dilek'in adı bir çok eylemde geçti. Mardin Midyat nüfusuna kayıtlı olan Selahattin Dilek'in PKK'ya 1995 yılında Almanya'dan katıldığı, 2011 yaz aylarında örgüt içerisinde bölge sorumlusu olduğu, son olarak Diyarbakır bölgesinde kalırken Kobani'ye savaşmaya gittiği belirtildi. Kayıtlara göre, Dilek, 3 Temmuz 2013 tarihinde Diyarbakır'ın Dicle İlçesi Kralkızı Barajı Koruma Bölüğü Üst Bölgesi ile Hani İlçesi Topçular Jandarma Karakolu'na yönelik silahlı saldırı eylemlerinin emrini verdi, 11 Eylül 2012 tarihinde ise Diyarbakır Dicle'de Özel Harekat Şube Müdürlüğü'ne ait zırhlı polis aracına düzenlenen roketatarlı ve uzun namlulu saldırı eylemini organize etti.