PKK yan çiziyor Murat Karayılan'dan 'harakiri'

PKK yan çiziyor Murat Karayılan'dan 'harakiri'

Geçtiğimiz hafta hükümet ile HDP arasındaki görüşmelerden çözüm sürecine yol haritasıyla devam etme kararı çıkmıştı. Kandil ise sürecin yol haritasına uymaya niyetli olmadığını açıkça ilan etti. Mesajda en üst noktadan geldi. Murat Karayılan “yol haritası

Kürtçe Azadiya Welat gazetesine mülakat veren Murat Karayılan, “çözüm süreci”nin iki yıla yakın bir süredir devam ettiğini hatırlatarak, "Ama artık çözüm süreci olmaktan çıktı" dedi.

YOL HARİTASI HARAKİRİ

HDP ile hükümetin geçen hafta anlaştıkları yol haritasına konusunda açıklama yapan Murat Karayılan 'harakiri' diyerek şunları söyledi; 

-"Yol haritasını görmedik. Öyle 'gerilla nasıl teslim olur' gibi bazı cümlelere yol haritası denilmez. Yol haritası, nasıl bir yola girileceğini ve yürüneceğini gösterir. AKP'nin yol haritası ise çözüm içermiyor. AKP'nin istediği PKK'nin kendisine 'Harakiri' yapmasıdır. Bizden istediği budur ama bu mümkün değil. "

SANKİ BİZ SÜRECE ÇOK MUHTACIZ

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın "sürece mecbur değiliz" yönündeki açıklamasına da yanıt veren Murat Karayılan şunları söyledi;

-"Sanki biz çok muhtacız. Öyle değil. Şimdi Kürt siyasetinin eli her zamankinden daha güçlüdür. Bülent Arınç ve devlet yetkililerinin tümü bilmeli ki PKK'nin seçenekleri çoktur. Hele Kürt sorununun tüm hacmiyle gündeme girdiği, kamuoyu kazandığı bu dönemde, tüm eski bariyerler yıkıldı. PKK bu dönemde hiç kimseye muhtaç değildir. Ama kuşkusuz Kürt halkı ve Türkiye halkı barışa, kardeşliğe, dostluğa, birlikte yaşama ihtiyaç duyuyor. Ama herkes bilmeli ki kimsenin AKP'ye ihtiyacı yok."

Abdullah Öcalan'ın 2012 Mart Nevruzu'nda yayınladığı deklarasyon ile sürecin başladığını hatırlatan Karayılan, PKK'nın çekilmeyi durdurmasının suçunu da hükümete attı.

HÜKÜMET YAPMADI ÇEKİLMEYİ DURDURDUK

“Çözüm süreci kapsamında AKP'nin bugüne kadar tek bir şey yaptığını” öne süren
Karayılan, şöyle konuştu:

-"Tek bir şey yaptılar. Bir kanun çıkarttılar. AKP bir bütün olarak seçim hesabıyla yaklaşıyor. Cumhurbaşkanlığı seçimleri vardı. Kazanıp kazanmayacağı net değildi. Çatışmasızlık sürecinin devam etmesini istiyorlardı. Kürt tarafı ise bir adım atılmasını istedi. Onlar da kanun çıkardı. Çerçeve yasası dışında herhangi bir yasal tedbir geliştirilmedi. Pratikte de gerekenler yapılmadı. Ayrıca ateşkes için gerekli koşullara da uymadılar."

Karayılan, "Eğer onların zihniyetinde çözüme yer olsaydı adım atarlardı. Atmadılar. Zihniyelerinde Kürtleri oylama ve zayıflatma var" iddiasında bulundu.

PKK ÖZERKLİK İSTİYOR

Murat Karayılan, İngiltere, İspanya, Belçika, İsviçre, Latin Amerika, Kanada, Hindistan ve Rusya'da sorunlar nasıl çözüldüyse Türkiye'nin de çözüme gelmesi gerektiğini belirterek "Çözüm de özerkliktir" dedi.