Abdurrahman Dilipak

Abdurrahman Dilipak

PKK sonrası

Tamam! PKK'yı tasfiye edeceksiniz de, o kadar insan ne olacak?
 

O silahları nasıl toplayacaksınız?
 

O para, iş ilişkileri, para kaynakları ne olacak?
 

Bu sorulara cevap vermeden PKK'nın tasfiyesi zor..
 

PKK içinde herkes Apo'dan söz ediuyor. Çünki iddialarını ve meşruiyetlerini o isimle temellendiriyorlar.. Apo'dan başka ortak değerleri yok adeta. İdeolojileri, politik hesapları başka başka..
 

Apo'yu PKK'dan çekip alın, geriye fazla bir şey kalmaz..
 

Karayılan, Cemil Bayık, Sofi Nurettin, Fehman Hüseyin, Duran Kalkan, Mustafa Karasu, Ali Haydar Kaytan.. Kendi aralarında fiili bir durum var. Net bir hiyerarşik bağ yok..
 

Apo üzerinden konuşurken, sanki tek bir fikir varmış, ortak hareket ediyorlarmuş gibi gözükse de, birlik yok.. Kendi aralarında çatışmaları halinde; bu, örgütün dağılması ve hepsinin tek tek tasfiye edilmesi anlamına gelecek. Onun için birlikte hareket etmek zorundalar.. Ancak bu denge çok hassas ve kırılgan..
 

PKK dağılacak olursa, örgüt içindeki bir çok kişi, daha önce ilişki kurdukları ülkelerin istihbarat örgütlerinin piyonu haline gelir..
 

Ya da, PKK'nın yerini almaya çalışan bir kaç küçük militant örgüt çıkar ortaya. Bunlar da ses getirici eylemlere yönelirler..
 

PKK çatısı altında hareket edenlerden demokratik çözümden yana olanlar da var, sonuna kadar savaştan yana olan da.. Silahlı mücadeleyi Türkiye'ye siyasi bir çözümü dayatmak için araç olarak kullanan da..
 

Hareketi ideolojik bir yapılanmanın aracı olarak gören de var, devrimci bir hareket olarak gören de.. Onlar için bu savaş bitmeyecek. Kürdistan kurulsa bile devam edecek bir savaş bu.. Kimi için bu hareket Kürtlerin özgürlük savaşıdır, kimi için bir hukuk arayışıdır...
 

Nisbeten dindar olanı da, dine karşı olanı da var.. Bunların arasında defacto bir barış var. Oturulup konuşulmuş, uzlaşılmış bir konu değil bu konu.
 

Kürt feodalleri konusu çözülmüş bir konu değil mesela. Türkiye ile beraber olmak isteyen aşiretler de var. Zazalar var, korucu aileler var..
 

Sosyalist Kürtlerle, dindar Kürtler arasında nasıl bir uzlaşma noktası bulunacak bilmiyoruz..
 

Kürt bölgesinde yaşayan Türkler, Araplar, Süryaniler ne olacak, o da belli değil, bu senaryo içinde..


Bugün, gelinen noktada örgüt artık Kürtlerin ekonomik, sosyal, kültürel haklarından fazla söz etmiyor. Bir kısmının siyasi çözüm dedikleri Apo için ev hapsi, genel af gibi şeyler..
 

Bir kanat demokratikleşmeye destek verip, silah bırakmaktan söz ederken, bir kısmı silahlarını bırakmaya yanaşmıyor..
 

Irak Kürdistanı ile de örgütün arası iyi değil. Barzani ikili hareket ediyor, Talabani bu işe fazla karışmak istemiyor..
 

Örgüt büyük şehirlerde vur kaçlarla sesini duyurma, Hakkari bölgesinde de fiili durum meydana getirme çabasında..
 

Suriye sınır boyundaki belirsizlik Fehman Hüseyin'in, geçici bir süre için de olsa, elini güçlendirmiş gibi gözüküyor.. Suriye örgüte aktif destek veriyor.
 

Tam da böyle bir zamanda, CHP'nin, Suriye halkının yanında yer almak yerine, Esed rejiminin yanında yer alarak, kendi hükümetine karşı örtülü bir savaş veren, terörü destekleyen güçlere arka çıkması yetmiyormuş gibi, bir de asker mültecilerin kampına girmek istemesinin ardından yaptığı açıklama ile kendi ülkesini töhmet altında bırakabilecek, Esed rejiminin beklediği açıklamaya imza attı.
 

CHP bu, yapar mı yapar! AK Partililerin, diğer partililerin de alınmadığı misafirhanede askeri eğitim iddiası ile CHP CHP'liğini gösterdi.. Bu arada TBMM Başkanı Cemil Çiçek, kamuoyunda tartışılmak üzere 11 maddelik "Teröre Karşı Ulusal Mutabakat" önerisinde bulundu. Bu arada öneriyi muhtıraya, muhtırayı ihtara benzetmeye çalışanlar oldu. Birileri AK Partilileri birbirine düşürmek istiyor.. Bir de bu soruna ilişkin çözüm önerilerini sulandırmak gibi bir niyet taşıyor sanki birileri.. Herkes kendi önerisini masaya getirmeli ve sonra bu önerilerden yola çıkarak efradına cami, ağyarına mani bir çözüm sağlanmalı..
 

PKK sorununa Türkiye'nin bulacağı çözüm, insan hakları, adalet ve hukuk devleti ilkelerine uygun olmalı ve başka ülkelerdeki benzer çözümler için de model oluşturmalı.
 

Suriye krizi inşallah Kurban Bayramı'na varmadan çözülür. Ramazan Bayramı umudumuz gerçekleşmedi, ama Kurban Bayramı'nda inşallah bu kriz çözülür. Türkiye ondan sonra terör sorununun çözümü konusunda elini çabuk tutmak zorunda. Onun için de bugünden her ihtimale göre yön-eylem planını hazırlamalı.
 

Selam ve dua ile..

yeniakit

Bu yazı toplam 1234 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar