"PKK Hendek Kazarak Halkı Göçe Zorluyor"

"PKK Hendek Kazarak Halkı Göçe Zorluyor"

Muş Alparslan Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kıran, PKK'nın hendek kazarak Kürtlerin yaşadığı şehir ve kasabaları yıkım için hedef yaptığını ve halkı göç etmek zorunda bıraktığını söyledi.

Kürt Halkı ‘Öz Yönetim’ İlanını Benimsemedi”

Aynı üniversitede Kürt Dili ve Kültürü Ana Bilim Dalı’nda Kürtçe ders de veren Kıran, AA muhabirine yaptığı açıklamada, PKK'nın ve Demokratik Bölgeler Partisi'nin (DBP) “özyönetim ilanı”na ilişkin açıklamalarının tasvip edilecek hiçbir tarafı olmadığını söyledi.

“Tek taraflı bağımsızlık ilan edilir ancak tek taraflı öz yönetim ilan etmek diye bir şey olamaz. Çünkü öz yönetim veya özerklik iç hukuk düzenlemeleriyle olabilecek şeyler. HDP'nin yüzde 90'ın üzerinde oy aldığı yerlerde öz yönetim ilan etmek, akıl ve mantıkla izah edilebilecek bir durum değil.” diyen Kıran, Kürt halkının bu tarz eylemleri benimsemediğini belirtti.

“Kürtler, Şiddete Dönülsün Diye HDP’ye Oy Vermedi”

Kıran, “Kürtler HDP'ye oy vererek Kürt sorununun barışçıl yollarla çözülmesi politikalarına vize verdiler, bir daha şiddete dönülsün diye değil. Eski devlet anlayışı 1990'larda köyleri yakıp boşaltmakla Kürtleri göçe zorladı, bugün de PKK hendek kazarak Kürtlerin yaşadığı şehir ve kasabaları yıkım için hedef yapıyor, halkı göç etmek zorunda bırakıyor.”diye konuştu.

“PKK Yeniden Silah Kullanmakla Kürt Halkının Kazanımlarını Tehlikeye Attı”

Kıran, HDP 80 milletvekili çıkardıktan sonra silah ve şiddete tenezzül edilmesinin yanlış olduğuna dikkat çekerek, “PKK yeniden silah kullanmakla Kürt halkının hem içeride hem de dışarıdaki çoğu kazanımını tehlikeye attı.” değerlendirmesinde bulundu.

“Türkiye’de Hiçbir Mazeret Yeniden Silaha Sarılmanın Gerekçesi Olamaz”

Kıran, PKK'nın yeniden silaha sarılmasının demokratik ortam ve sivil siyaset açısından darbe olduğunu belirterek, oysa hiçbir mazeretin Türkiye'de yeniden silaha sarılmanın gerekçesi olamayacağını kaydetti.

AA