Abdullah Büyük

Abdullah Büyük

Peygamberimiz nerede, biz orada...

"Andolsun, sizin sıkıntılarınızın en güzel çözümü kurtuluşunuzun şifalı reçetesi, Allah"ın Rasûlü"nde. O"nun mücadelelerle dolu örnek hayatındadır.
Allah"ın rızasını, ahiret hayatındaki mutluluğu umanlar, Allah"ı çok zikredenler, devamlı Allah"ın dininin tebliği ile uğraşanlar için O"nda örnekler vardır." (Ahzab. 21 Tefsirli meal)


İnsanlığın biricik örnek ve lideri olan Efendimiz, bir rasûl, bir insan, bir baba ve kayınpeder, bir damat ve aile reisi olarak insanlığa her yönüyle örnek bir liderdir.


Efendimizin hayatından bize örnek olacak bir demet sunmak istiyor ve bu özelliklerle kendi hayatımızı bir test yapmak istiyoruz. İşte örnek alacağımız güzellikler ve özellikler:


¥ Efendimiz; atını tımar eder, onun ağız ve burnunu siler ve ona hoş davranırdı... Bizler, arabamızı, bir müdür, vali, bakan... Olarak temizledik mi?


¥ Efendimiz; uzun tırnaklı birinin koyunları sağmasını istememiştir. Bugün horoz dövüşü, arenalarda boğalara işkence edenleri seyredip gülenlerin, haline ne demeli...


¥ Efendimiz; kuduz köpeğe bile işkence yapılmamasını istemişlerdir. Bugünün dünya çapında medeni denilen şer güçlerinin Irak, Afganistan, Libya"daki davranışlarını bir düşünelim. Mutlak Örneğimizin yaşadığı asrı çağdışı ilan edenlerin, kendileri mi çağdışında yaşıyor acaba?


¥ Efendimiz; Yahudi komşusunun hasta oğlunu ziyaret etmiştir. Bugün bizlerin hasta olan Müslüman bir komşumuza karşı tavrımız nasıldır!


¥ Efendimiz; kızlarından biri eve geldiğinde onu ayakta karşılar, iltifat eder ve yanaklarından öperdi. Bugün bizlerin çocuklarımıza karşı tavrımızı bir test edelim.


¥ Efendimiz; kuşu ölen bir çocuğa taziyede bulunmuştur. Bugün bizler çocukların sevdiği bir canlı veya nesneleri kaybedince çocuklara karşı tavrımızı düşünelim.


¥ Efendimiz; ayaklarını uzatarak oturması gerektiğinde, yanında bulunan eşi ve çocuklarından izin isterdi. Bugün bizlerin, birlikte yaşadığımız aile fertlerine karşı bu tür davranışlarımız için tavrımız nasıldır?


¥ Efendimiz; bazen elbiselerinin söküklerini diker, ayrıca ev işlerinde hanımlarına yardım ederdi. Bugün bizlerin, eşimize ve aile fertlerine karşı tutumumuz nasıldır?


¥ Efendimiz; yatsıdan sonra lüzumsuz konuşmaları sevmez hatta yasaklardı. Bugün bizler, geç vakitlere kadar devam eden oturmalarla kendimizi mukayese edelim.


¥ Efendimiz; kendisine hitap eden herkese "buyur" diyerek karşılık verirlerdi. Bugün amirlerin emrindekilere hitap şeklini bir düşünelim.


¥ Efendimiz; bir insanın yüzüne vurulmasını yasaklamıştır. Bugün eş ve çocuklarının yüzüne vurarak döven anne ve babalar, örneğini kimden aldılar?


¥ Efendimiz; ömrü boyunca hiç kahkaha ile gülmemiştir. "Böyle bir gülme kalpleri öldürür" buyurmuştur. Günümüzde ekran başında, program izlerken gözlerinden yaş gelinceye kadar gülmeyi, hangi terazide tartacağız?


¥ Efendimiz; üzüldüğünde namaz kılardı. Bugün bizler, üzüntü ve sıkıntı anlarımızda ne yaparak teselli oluyoruz?


Her şeye rağmen, Efendimizden, 1400 sene sonra yaşamamıza rağmen O"nun hayatını benimsemiş, o hayata hayatımız demiş, tebliğ ettiği tüm gerçekleri kabul etmiş, kınayanların kınamalarından korkmaksızın aşağılık duygusuna kapılmamış olmamızı terazinin bir tarafına; hata, günah ve isyanlarımızı da diğer tarafına koyup, elimizi Rabbimize açtığımızda ümit ediyoruz ki rahmet kapıları kapanmayacaktır.


Kutlu Doğum münasebetiyle, kardeşlerimin ve hassaten okurlarımızın bu güzelliklere gösterdikleri seviyeli tavırlarını candan tebrik ediyorum.


Onun izinden yürüyerek Makamı Mahmud"a yaklaşanlara ne mutlu...
 
akit

Bu yazı toplam 2236 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar