Petrole talep artacak

Petrole talep artacak

Uluslararası Enerji Ajansı, 2014 yılı için küresel petrol talebi tahminini günlük 92,8 milyon varile çıkardı.

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), 2014 yılı için küresel petrol talebi tahminini günlük 92,8 milyon varile çıkardı.

AA muhabirinin, IEA'nın petrol piyasasına ilişkin yayımladığı raporundan derlediği bilgilere göre, makroekonomik göstergelerin iyileşmesi ile birlikte dünya petrol talebi, geçen yıla göre artmaya başladı. Petrol talebi, 2014'ün ilk çeyreğinde günlük 91,4 milyon varil olarak gerçekleşti. Yılın son çeyreğinde ise petroldeki talebin hızlı bir yükselişle 94 milyon varile çıkması öngörüldü.

Böylece IEA, 2014 yılı için küresel petrol talebi tahminini günlük 1,3 milyon varil artışla 92,8 milyon varile çıkardı.

Dünya petrol arzı da günlük bazda mayıs ayında, önceki aya göre 530 bin varil artışla 92,6 milyon varile ulaştı. Söz konusu petrol arzının 440 bin varillik üretimi OPEC üyesi olmayan ülkelerden geldi. Yıllık bazda OPEC üretimi düşmesine rağmen OPEC dışı üretim artışı günlük petrol arzının 1 milyon varil artmasını sağladı.

OPEC kaynaklı petrol arzına en büyük katkıyı Suudi Arabistan yaptı, Libya ise politik istikrarsızlık nedeniyle arz noktasında hızlı bir düşüş yaşadı. Bununla birlikte, 2014'ün ilk 5 ayında OPEC kaynaklı petrol talebi, günlük 30,9 milyon varile ulaştı. 

Dünya rafinerilerinin ham petrol talebi ise bakım çalışmaları ve düşük karlılık nedenleriyle nisanda günlük 75,9 milyon varile geriledi. Rafineri üretimlerinin Ağustos boyunca dünya genelinde artacağı öngörülüyor.