'Peşmergenin maaşı ödenmeli'

'Peşmergenin maaşı ödenmeli'

Yeni kurulan Irak hükümetinden umutlu olduğunu söyleyen IKBY Enerji Bakanı Aşti Hawrami, Bağdat hükümetinin IŞİD ile savaşan peşmergenin maaşını bir an önce ödemesi gerektiğini belirtti.

Bölgesel Kürt Yönetimi Doğal Kaynaklar Bakanı Aşti Hawrami, Kürt petrolünün satışında Türkiye'nin güvenilir bir ortak olduğunu söyledi. [Fotoğraf: AA / Arşiv]

Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Enerji ve Doğal Kaynaklar Bakanı Aşti Hawrami, Ocak ayından beri Bağdat hükümetinden para alamadıklarını belirterek, “Ekonomik ambargo bir an önce sona ermeli, paramızı almalıyız ki peşmergenin maaşını karşılayalım. Yeni hükümetten umutluyum” dedi.

İstanbul'da Stratejik Teknik Ekonomik Araştırmalar Merkezi'nin düzenlediği toplantıda konuşan Hawrami, Irak'ta kapsayıcı bir hükümete ihtiyaç olduğunu söyledi.

"Eğer bunu gerçekleştiremezsek Irak üçe ayrılır ve bir araya getirmek çok zor olur" diyen Hawrami, "IŞİD Irak'ın istikrarını olumsuz etkiledi. IŞİD'in Kürdistan'a göz dikmesi taşları yerinden oynattı” diye konuştu.

Bağdat'tan gelecek parayla tehditlerle mücadele eden peşmergeye maaş yardımında bulunacaklarını söyleyen Hawrami, Irak genelinde iki - üç aylık bir süre belirlenmesini ve bütün sorunların ele alınmasını önerdi.

ABD ve AB ülkelerine IŞİD ile savaşta yardımları için teşekkür eden Hawrami, 5 milyon nüfuslu Kürt Bölgesi'nin 1,4 milyon mülteciyi destekleyemeyeceğini de sözlerine ekledi.

Saldırılar nedeniyle sadece Türkiye'ye giden petrol boru hattının çalıştığını söyleyen Hawrami, hasar gören hatların tamirinin 1-2 yıl alacağını belirtti. Hawrami, Byeci rafinerisinin eskisi gibi işlemesi için de bir yıla ihtiyaç olduğunu ifade etti.

Kaynak: Al Jazeera