Peşmerge ve ÖSO'nun Kobani'ye sevki IŞİD'i zora soktu

Peşmerge ve ÖSO'nun Kobani'ye sevki IŞİD'i zora soktu

Suriye'de yaklaşık 2 aydır Kobani'yi kuşatan IŞİD, Peşmerge ile ÖSO güçlerinin bölgeye sevk edilmesiyle savunma pozisyonuna geçti.

Suriye'de yaklaşık 2 aydır Ayn el Arap (Kobani) ilçesini kuşatan terör örgütü IŞİD, Peşmerge ile Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) güçlerinin bölgeye sevk edilmesiyle savunma pozisyonuna geçti.

Suriye'nin Rakka, Tel Abyad bölgelerinde hakimiyetini artıran IŞİD, eylül ayının başında Kürtlerin yoğun yaşadığı Kobani'ye yönelik saldırı başlattı. İlçeye bağlı 300 köyü kısa sürede ele geçiren IŞİD, yaklaşık 2 aydır Kobani'de bazı Kürt gruplarla çatışıyor. Kobani'yi doğu, batı ve güney kesimlerinden kuşatan örgüt, ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin hava saldırıları karşısında önemli kayıp verdi.

Son olarak Peşmerge ve ÖSO gruplarının bölgeye sevk edilmesi ise IŞİD'i zor durumda bıraktı. Bomba yüklü araçlarla intihar saldırıları düzenleyerek Kürt grupların bulunduğu bölgelerde alan hakimiyetini ele geçirmeye çalışan terör örgütünün, son günlerde bu yöntemden uzaklaşması dikkati çekiyor.

"Saldırıdan savunma pozisyonuna geçti"

Savunma pozisyonuna geçen IŞİD'in, özellikle Irak ve Suriye'nin Rakka kentinden yayımladığı görüntülerle Kobani'ye yönelik "Psikolojik üstünlük" kurmaya çalıştığı şeklinde değerlendiriliyor. Kobani'de kayıplar veren örgütün bu nedenle Tel Abyad ve Rakka'daki güçlerini bölgeye sevk ettiğine dair bilgiler de geliyor.

Kobani'de Kürt gruplara destek veren Muhalif Rakka Devrimcileri Saha Komutanı Ebu İbrahim, AA muhabirine yaptığı açıklamada, IŞİD'in, ÖSO ve Peşmerge grubunun bölgeye gelmesinden psikolojik olarak etkilendiğini söyledi. Örgütün şu anda savunmaya çekildiğini ifade eden İbrahim, "IŞİD, daha önce intihar saldırılarıyla üstünlük kurmaya çalışıyordu ancak artık bu yöntemi kullanamıyor. IŞİD'in önümüzdeki günlerde bölgedeki alan hakimiyetini kaybedeceğini değerlendiriyoruz" dedi.

İbrahim, ÖSO ve bazı Kürt gruplarla ön cephede savaştıklarını, Peşmerge grubunun ise batı kesimde ağır silahlarla kendilerine destek verdiğini kaydetti.

AA