'Peşmerge savunma pozisyonunda'

'Peşmerge savunma pozisyonunda'

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi, peşmerge güçlerinin savunma pozisyonunda olduğunu çatışma istemediğini açıkladı. Peşmergenin kontrolündeki bölgelerde yaşayan halka tam güvence verdi.

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani'nin çağrısı üzerine Erbil'de, Başbakan Neçirvan Barzani, bakanlar ve peşmerge güçleri komutanlarının katıldığı bir toplantı yapıldı. 

Toplantıdan sonra hükümetin resmi sitesinde yer alan açıklamada IKBY, halkın can ve mal güvenliğini sağlamak için peşmergenin Irak ordusunun bıraktığı boşluğu doldurduğunu belirtti.

Açıklamada, "Peşmergenin kontrolü altındaki bölgelerde yaşayan halka tam güvence veriyoruz. Bölgelerindeki istikrar, yaşam ve huzur tamamen koruma altındadır. Hiçbir tehlike söz konusu değildir. Peşmege, samimiyet ve cesaretle o bölgeleri koruyacaktır" denildi. 

Peşmergenin savunma pozisyonunda olduğu ve çatışma istemediği vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:

 

Peşmerge güçleri, savunma pozisyonundadır ve hiçbir şekilde saldırı konumuna geçmemiştir. Peşmerge, karışıklığın çıkmasını ve kendi güvenlik noktalarının çatışma bölgesine dönüşmesini istemiyor. Irak’ın bu kötü koşullardan kurtulması gerçekçi siyasi bir çözümle mümkün olabilir. Askeri yöntemler, asla çözüm değildir. Bu, ittifak anlayışından ve birlikte yaşama ilkesinden uzak bir arayış olur. Kürtler, Şiiler, Sünniler ve Irak’ın diğer unsurlarının ittifakıyla ülkeye istikrar ve kalkınma gelebilir."

Yüksek askeri birim kurulacak

Açıklamaya göre Kürt bölgesinde ve kontrolün sağlandığı Kerkük ile bazı ilçelerde yüksek askeri ve güvenlik operasyon birimi kurulacak ve bu birim tüm kuvvetlere komuta edecek.

IKBY hükümeti, ayrıca bölgesine gelen sığınmacılar için uluslararası kamuoyuna insani yardım çağrısı yaptı. 

Kaynak: Anadolu Ajansı