Peşmerge Kerkük'ten çıkmayacak

Peşmerge Kerkük'ten çıkmayacak

Irak merkezi hükümeti ile Kürdistan Bölgesel Yönetimi, peşmerge güçlerinin aralarında Kerkük'ün de bulunduğu kontrol altına aldığı bölgelerde, kalıcı olması konusunda anlaşmaya vardı. Öte yandan 150 bin Türkmen kenti terk etmeye başlarken, Türkmenler Türk

ERBİL - IŞİD'in Telafer'in kontrolünü ele geçirmesinin ardından kentte yaşayan Türkmenler, Kürdistan bölgesel yönetiminin peşmergelerinin kontrolünde olan ve yoğunluklu olarak Yezidi Kürtlerin yaşadığı Suriye sınırındaki Şengal bölgesine sığındı. 

Binlerce Türkmenin Telafer'deki karışıklık nedeniyle Kürt bölgelerine doğru yola çıktığı öğrenildi. Irak Türkmen Cephesi yetkilileri, Türkmenlerin çocuklarını dahi kaybederek yollara düştüğünü ve Telafer'in hayalet şehre döndüğünü söyledi. Yetkililer, IŞİD'in dün geceden itibaren şehri kontrol altına aldığını belirtti. Kürdistan yönetimi Telaferli Türkmenlerin göç etmeye başlaması nedeniyle Şengal bölgesinde önlemlerini yoğunlaştırdı. Gelen sığınmacıların işlemleri yapıldıktan sonra Kürt bölgelerine geçişlerine izin verildi. 

IŞİD TELAFER'E HAVAN TOPLARIYLA SALDIRDI 
Telafer'e dün akşam saatlerinden itibaren saldıran IŞİD güçlerinin gece boyunca kenti havan toplarıyla vurduğu öğrenildi. Yaklaşık 400 bin Türkmen'in yaşadığı Telafer'e girmeye çalışan IŞİD ile 6 bin Türkmen gönüllü ve Irak merkezi hükümetine bağlı birliklerin gece boyu çatıştıkları öğrenildi. Çatışmaların şiddetlendiği gece saatlerinde Telafer'in kontrolünün IŞİD'e geçtiği belirtildi. 

IŞİD KONVOYU UÇAKLARLA VURULDU 
IŞİD'in Telafer'in Kale Mahallesi'nde bulunan tarihi Türk kalesinin kontrolünü de ele geçirdiği bildirildi. Bu arada, Irak Devlet Televizyonu hava kuvvetlerinin Telafer yakınlarında IŞİD konvoyuna düzenlediği hava saldırısında 35 teröristin öldüğünü duyurdu. 

TÜRKMENLERDEN TELAFER İÇİN YARDIM ÇAĞRISI 
DHA Muhabiri'nin sorularını yanıtlayan Irak Türkmen Cephesi Kerkük İl Meclis Üyesi Ali Mehdi, bugün sabaha saatlerinde Türkmen şehri olan Suriye sınırına yakın kesimde bulunan Telafer'in IŞİD'in eline geçtiğini, örgütün katliamlarından kaçmak için 150 bin Türkmenin 45 derece sıcakta yollara düştüğünü, hepsinin aç ve susuz olduğunu söyledi. Ali Mehdi şunları söyledi: 

"Bugün sabah saat 04.30'da Türkmen kenti olan Telafer'in düştüğü haberini aldık. Telafer silahlı grupların eline geçmiş. 150 bine yakın Türkmen şu anda yollara düşmüş durumda. Duhok'a, Şengal ve Rabiaya gitmeye çalışıyorlar. Bizim birinci önceliğimiz bu insanlara su, erzak yemek ulaştırmak. Aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu gruplar 45 derece sıcakta kimi araçla kimisi yaya olarak göç ediyor. Bizim Kızılay'ımız yok. İnsanlar o yollarda adeta ölüme terk edilmiş durumda. Telafer'in içinde kalan insanlarımızda ölüme terk edildi. Irak savaş uçakları da şu anda Telafer'i bombalıyor. Hava bombardımanında da insanlar ölüyor, içerideki silahlı grupların saldırısına maruz kalan binlerce kişi de var. Irak'ta ne yaşanırsa, sonuçta arada Türkmenler ölüyor. Daha önce ABD Telafer'i bombalamış yüzlerce kişi yaşamını yitirmişti. Telafer'de tanıdığımız hiç bir Türkmen'in telefonlarına ulaşamıyoruz. Yüzlerce Türkmenin yaşamını yitirmesinden endişeliyiz. Türkiye'nin acilen bu insanlara yardım etmesi gerekiyor. Bütün dünya nerede. Kimse yardıma gelmiyor." 

KERKÜK PEŞMERGE KONTROLÜNDE KALACAK 
Irak merkezi hükümeti ise, peşmerge güçlerinin kontrol altına aldıkları bölgelerde kalması konusunda Kürdistan Bölgesel Hükümeti ile anlaştı. Irak Ulusal Güvenlik Danışmanı Falih Feyaz, Bağdat yönetiminin Kürdistan yönetimi ile peşmergenin denetim sağladığı tüm alanlarda kalıcı olması konusunda anlaştıklarını söyledi. Anlaşmada peşmergenin yasal bir güç olduğu ve Irak savunma cephesinin bir bileşeni olduğu vurgulandı. Feyaz, "Gelecekte Kürdistan yönetimi ile IŞİD'e karşı mücadelede ortak plan ve projelerimiz olacaktır" dedi. 

Bu arada, dün Kürdistan parlamentosunda yapılan toplantıda milletvekilleri peşmergenin kontrol ettiği sahalardan çekilmemesi konusunda görüş birliğine vardı. Kürdistan yönetimi ve Irak merkezi hükümetinin anlaşmasına göre peşmergenin kontrol sağladığı Kerkük ile bazı ilçelerde yüksek askeri ve güvenlik operasyon birimi kurulacağı, bölgedeki tüm kuvvetlerin de bu birime bağlı olacağı da öğrenildi. 

MALİKİ BARZANİ'YE GİZLİ MEKTUP GÖNDERMİŞ 
Irak Başbakanı Nuri El Maliki'nin IŞİD'e destek vermekle suçladığı bazı parlamenterler hakkında Bağdat Mahkemesi tarafından tutuklama kararı çıkarıldığı öğrenildi. Hakkında tutuklama kararı çıkarılan 40 parlamenterin vatan hainliği, devlet malına zarar verme, teröre destek verme ve yolsuzluk iddialarıyla suçlanıyorlar. Maliki, Irak parlamentosunun yarıyıl tatiline girmeden önceki son toplantısında bazı parlamenterleri isim vermeden vatan hainliği ve teröre destek vermekle suçladı. Maliki'nin Kürdistan Bölge Başkanı Mesut Barzani'ye Irak'ın Kürt Genelkurmay Başkanı Babekir Zebari aracılığıyla gizli bir mektup göndererek IŞİD'e karşı yardım talebinde bulunduğu iddia edildi. 

RABİA'DA PEŞMERGELERE SALDIRI 
IŞİD'in Musul'dan sonra Türkmen kenti Telafer'i de ele geçirmesinden sonra, Telafer yakınındaki Şengal bölgesini denetimlerine alan Peşmerge güçlerinin alarm haline geçtiği kaydedildi. Kürdistan bölgesel yönetiminin özel operasyon birliği olan binlerce Zerevani peşmergesinin Musul'un yanısıra, Telafer, Muhallebiye ve çevresinde konuşlandıkları, bölgelerine sızmaya çalışan IŞİD güçleri ile zaman zaman çatışmaya girdikleri kaydedildi. 

Suriye sınırında bulunan Rabia kasabasını ele geçiren peşmergelere yönelik bugün öğlen saatlerinde ise intihar saldırısı düzenlendi. Peşmergelerin kontrol noktasına giren bomba yüklü aracın patlaması sonucu bir peşmergenin yaşamını yitirdiği öğrenildi. 

PEŞMERGELER ŞÜPHELİLERİ GÖZALTINA ALIYOR 
Bu arada, Kürt bölgesinin Musul sınırında bulunan köylerde sürekli devriye görevi yapan peşmerge özel kuvvetlerine bağlı Zerevani güçleri, şüpheli davranışlarda bulunanları gözaltına alıyor. DHA muhbirleri, Bertille bölgesinde peşmergelerin gözaltına alıp kamyonetle götürdükleri kişileri görüntüledi. Peşmergelerin denetimi ele aldıkları Musul ve Kerkük'ün çevresindeki köylerde sürekli arama tarama faaliyeti yürüttükleri ve Kürdistan bölgesi sınırına IŞİD militanlarının sızmasını engellemek için çok sayıda kişiyi sorgulamak üzere gözaltına aldığı öğrenildi.