Peşmerge Bugün Geçiyor... Kobani'de Son Durum

Peşmerge Bugün Geçiyor... Kobani'de Son Durum

Kobani'den son dakika haber Peşmerge'den geldi, bugün yola çıkılıyor, Erbil'den uçakla Urfa'ya geliyorlar işte son durum ve son gelişmeler...

KOBANİ'den son dakika haber... Peşmerge bugün Erbil'den Kobani için yola çıkıyor, geçiş Türkiye üzerinden olacak önce Şanlıurfa'ya gelecekler sonra karadan girecekler işte son durum. 

Peşmerge'nin Kobani'ye gidiş saati de açıklandı. Peşmerge Güçleri, bu gece saat 01:00 sularında IŞİD saldırısı altındaki Rojava’nın Kobani kentine gitmek üzere yola çıkıyor. Peşmerge grubunun ilk etapta  3 ay kalacağı öğrenildi.

Peşmerge Güçleri, bugün IŞİD saldırısı altındaki Rojava’nın Kobani kentine gitmek üzere yola çıkıyor. Mesud Barzani'nin sitesi Rûdaw’ın geçtiği son dakika habere göre bugün gidecek olan Peşmerge birliği 150 kişiden oluşuyor. 

IŞİD KOBANİ'DEN ÇEKİLİYOR MU? EL BAĞDADİ İDDİASI

AĞIR SİLAHLAR VAR

Peşmerge birliği ağır silahlarla donatılmış durumda. Kobani’ye gidecek olan peşmergelerin Katyuşa roketatarların yanı sıra yeni tip Amerikan yapımı uçaksavarlar ve120, 150, 155, 57, 81 ve 82’lik topları kullanacağı öğrenildi.

peşmerge-kobaniye-bugün-gidiyor.20141028090332.jpg
PEŞMERGE BAKANLIĞI SÖZCÜSÜNDEN AÇIKLAMA

Peşmerge Bakanlığı Basın Sözcüsü Helgurt Hikmet, "Kobani'ye ağır silahlar gideceği için güzergah üzerinde uzun uzun müzâkere edildi. Ancak Peşmerge iki yoldan da gidecek. Hem havadan hem de karadan" dedi.

Hikmet, "Peşmerge güçlerimiz bütün hazırlıklarını tamamladı. Gidiş için teknik aksaklıklar vardı. Şu an itibariyle gidişle ilgili bütün plan program tamamlanmış durumda. En kısa zamanda hareket edecektir" diye konuştu.

ABD SİLAH VERDİ Mİ?

Hikmet, gönderilecek silahlara ilişkin ise "Kobani'ye gidecek silahların tamamı klasik ağır silahlardır. İçinde koalisyon güçleri tarafından Kürdistan bölgesine gönderilmiş silahlar yok" ifadesini kullandı.

PEŞMERGE SAVAŞMAYACAK MI?

Peşmerge'nin, Kobani'de sadece lojistik destek sağlayacağı yönündeki iddiaları da yalanlayan Hikmet, "Peşmerge'nin savaşçılara sadece eğitim vereceği ve lojistik destekte bulunacağı yönündeki iddialar doğru değil. Peşmerge, Kobani'de IŞİD'e karşı savaşacak" şeklinde konuştu.

TÜRKİYE ÇOK YARDIMCI OLDU

"Türkiye hükümeti, bu konuda bize çok yardımcı oldu ve kolaylık sağladı" diyen Hikmet, şunları kaydetti:

"Onlardan yana hiçbir problemle karşılaşmadık. Türkiye, Peşmerge'nin, Kobani'ye güvenli ve sorunsuz bir şekilde gidebilmesi için elinden gelen bütün çabayı gösterdi."

KOBANİ'YE NASIL GİDECEKLER?

Üst düzey bir yetkili, peşmergelerin Erbil Uluslararası Havalimanı’ndan hareket edeceğini, silahların ise karayoluyla gönderileceğini kaydetti.

Peşmergenin uçakla Şanlıurfa'ya gelmesi bekleniyor. Buradan da karayoluyla Kobani'ye geçecekler. 

kobani son durum<a class='labels' style='color:#4d4e53' data-cke-saved-href='/search_tag.php?tags=peşmerge' href='/search_tag.php?tags=peşmerge'> peşmerge </a>ve silahların kobani'ye geçiş rotaları belil oldu.jpg
PEŞMERGE KOBANİ'YE GEÇİŞ GÜZERGAHI HARİTASI : Anadolu Ajansı'nın güvenlik kaynaklarına dayandırdığı bilgiye göre iki yolun tercih edilmesi durumunda ağır silahlar karadan, Peşmerge ise uçakla Erbil'den Şanlıurfa'ya giderek, oradan Kobani'ye geçecek.

GEÇİŞ BU HAFTAYA KALMIŞTI

Bilindiği üzere, Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesud Barzani’nin talebi üzerine, Kürdistan Parlamentosu’ndan Kobani’ye peşmerge gönderilmesi için karar çıkarılmıştı.

Kobani’de IŞİD’e karşı savaşacak peşmergelerin sayısı konusunda, Demokratik Birlik Partisi’nin (PYD) ve askeri kanadı Halk Savunma Birlikleri’nin (YPG) talebi belirleyici etken olmuştu.

peşmerge-kobani.20141028090352.jpgAskeri uzmanlar, ağır silah eğitimi almış Peşmerge Güçleri’nin bölgeye intikal etmesiyle, güç dengesinin değişebileceğini ifade ediyor.

Perşmergelere 2 gün önce yola çıkmak için hazır hale gelirken, Türkiye ile yaşanan teknik sorunlardan ötürü, gidiş ertelenmişti.


IŞİD'İN İNSANSIZ HAVA ARACI MI VAR? 

IŞİD'in yayınladığı videolar ise gündem yarattı, İngiliz Gazeteciyi muhabir olarak kullanan örgüt havadan çekimler de yaptı. İddialarına göre bu çekimler insansız hava aracıyla yapıldı. Görüntülerdeki yüksek teknik ve profesyonellik bu iddiayı doğruluyor.