Peçesini Çıkarmayı Reddedince...

Peçesini Çıkarmayı Reddedince...

The Daily Mail'in haberine göre; Londra'nın kuzeyindeki Finsbury Park camisinde bir güvenlik görevlisini korkutmakla suçlanan Müslüman kadın hakimin peçesini çıkarması gerektiğini söylemesiyle savunmasında bulunmama kararı aldı.

Hakim Peter Murphy, yüzünü tamamen kapatan davalı Rebekah Dawson'ın mahkemede istediğini giymede 'tam yetkili' olduğunu ancak İngiliz hukukunda jürinin delilleri sunarken davalının yüzünü görmesi gerektiğini söyledi. 

Hakim, Dawson'a ,O'nu kamudan koruyan bir perde arkasında ifade verebileceği bir seçenek sundu.Ancak Dawson bunların hepsini reddetti.

Dawson'ın avukatı Susan Meek kararın Dawson'ın davasını olumsuz etkileyeceğini kabul ediyor.

Meek : '' Hakim tarafından ona bir seçenek sunuldu. Ya peçesini açarak delilleri sunacak, yada suçlanmaya devam edecek. Ve şu an suçlanıyor.''

32 yaşındaki Matthias Dawson 22 yaşındaki kardeşi ile birlikte, güvenlik görevlisi ve Dawson'ın kocası arasında meydana gelen bir olaydan sonra camide bulunan güvenlik görevlisi Daudi Yusuf'u korkutma iddiasıyla yargılanıyor.

Her iki sanıkta suçlamaları reddediyor.

Bayan Dawson'ın avukatı ''duruşmanın peçeyle alakalı olmadığını,bu mahkemede peçenin yargılanmadığını hatırlattı. O sadece bir suçtan suçlanan ve peçe takan bir kadın.''

Peçenin mahkemede takılmaması gerektiğiyle ilgili iki çelişkili mevzu var.

Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 9. Maddesi sanığa kendi din ve inancını gösterebilme iznini veriyor.

Yinede ülkenin yargı sisteminde jüriler karar verirken sanığın yüzünü görmek istiyor.

Dini tezahürü özgürlüğü konusunda AİHM'in duygulara saygı maddesini gözeterek hakim sanığın mahkeme dışında her hangi bir görüntüsünün, çiziminin bile alınmayacağını vurguladı.

Jürinin kararını vermesi için dava bugün devam edecek.

Ayşe Erem Aydın / Timetürk
HABERİ ASIL KAYNAĞINDAN OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ