Pazartesiye Kadar Rusya’ya Mühlet

Pazartesiye Kadar Rusya’ya Mühlet

ABD Dışişleri Bakanı Kerry, Rus meslektaşı Lavrov’a pazartesiye kadar Ukrayna politikasında geri adım atmazlarsa Batı’nın yaptırımlarıyla karşı karşıya kalacaklarını söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı Kerry, Rus meslektaşı Lavrov’a pazartesiye kadar Ukrayna politikasında geri adım atmazlarsa Batı’nın yaptırımlarıyla karşı karşıya kalacaklarını söyledi.

ABD ve Rusya’nın dışişleri bakanları, yarın Kırım Özerk Cumhuriyeti’nde gerçekleşecek ve büyük olasılıkla Rusya’ya bağlanma kararı çıkacak referandum öncesinde, İngiltere’nin başkenti Londra’da Ukrayna krizini görüşmek için buluştu. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Rus meslektaşı Sergey Lavrov’la görüşmesi öncesinde yaptığı açıklamada, Moskova yönetiminin Ukrayna’ya karşı politikasında pazartesi gününe kadar yumuşamaya gitmemesi halinde, Washington ve Avrupa ülkelerinin yaptırımlarıyla karşı karşıya kalacağı uyarısında bulundu.

Moskova hafta başına kadar geri adım atmaması halinde başta ekonomik alanda olmak üzere bir dizi yaptırımla karşı karşıya kalacak:

- Avrupa Birliği’nin, Washington’un yaptığı gibi, Ukrayna’nın egemenliğini ve toprak bütünlüğünü tehdit eden kişi ve kuruluşlara yönelik seyahat yasağı ve banka hesaplarının dondurulması gibi adımlar atması bekleniyor.

- Brüksel’in askıya aldığı, Rus vatandaşlarının birlik ülkelerine daha rahat seyahat edebilmeleri amacıyla Moskova ile yürüttüğü vize görüşmelerini süresiz durdurabileceği belirtiliyor.

- AB ülkelerinden Rusya’ya silah satışına da yasak getirilebilir.

- Rus bankalarının, İran bankalarına uygulandığı gibi, uluslararası para transferi sisteminden çıkarılabileceği öngörülüyor.

‘Ortak vizyonumuz yok’

Lavrov, toplantı sonrasında yaptığı açıklamada, Ukrayna’daki gelişmeler konusunda ABD ile ortak bir vizyonları olmadığını söyledi. Kırım’da yapılacak referandumun sonucuna saygı göstereceklerini belirten Lavrov, Rusya’nın Ukrayna’nın güneydoğusunu işgal etmeye yönelik bir planı olmadığını da vurguladı.

Putin’in 3 şartı

Lavrov’un ABD’nin şartları karşısında Kerry’ye, Rusya lideri Vladimir Putin’in 3 şartını sunduğu öne sürüldü. Buna göre Putin, Kırım’da geri adım atmaları karşılığında, Ukrayna’da 25 Mayıs’ta düzenlenmesi öngörülen erken cumhurbaşkanlığı seçimlerinin iptal edilmesini, yeni Kiev yönetiminin NATO’ya üyelik görüşmelerine başlamamasını ve Ukrayna’yla Avrupa Birliği arasında ortaklık anlaşması imzalanmamasını istedi. Putin’in bu yolla Kiev’in Batı’ya yaklaşmasına mümkün olduğunca engel olmaya çalıştığı yorumları yapılıyor.

Rus uçakları Akdeniz’de
 

Önceki gün Ukrayna sınırı yakınlarında 10 bine yakın askerin katılımıyla son yılların en büyük tatbikatına başlayan Rusya’dan, Batı’yla gerilimi artıracak bir adım daha geldi. Rus Interfax ajansına konuşan Rusya Savunma Bakanlığı sözcüsü Vadim Serga, Rus savaş uçakları ve helikopterlerinin Akdeniz’de tatbikata başladıklarını söyledi. Rusya’nın Kuzey filosuna bağlı uçak gemisi Amiral Kuznetsov’dan kalkan uçakların ve helikopterlerin, havadan hedefleri vurmanın yanı sıra savaş tekniği konusunda da denemeler yaptığı belirtildi. Kuznetsov’un ana vurucu gücünü çok amaçlı SU-27K ve SU-33 Flanker uçakları oluşturuyor.