Paralel Yapı'nın Sildiği Veriler Kurtarılıyor

Paralel Yapı'nın Sildiği Veriler Kurtarılıyor

17 ve 25 Aralık darbe girişimleri öncesi, Paralel Yapı'nın karargâh kurduğu İstanbul Emniyeti'ndeki 80 bilgisayarın incelemesi tamamlandı.

Sabah'ın haberine göre; Bir dönem paralel yapının karargâhına dönüşen İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nün kritik şubelerindeki bilgisayarlar üzerinde yapılan teknik bilirkişi çalışmaları tamamlanmak üzere. Mali Suçlarla Mücadele Şubesi'ndeki 80 bilgisayarın incelenmesi sonuçlanırken, organize suçlar, terör, istihbarat ve bilişim şubelerine ait bilgisayarların da incelenmesinin bitmek üzere olduğu öğrenildi. Bilişim uzmanlarınca yapılan incelemelerde, paralel polislerin deşifre olunca bilgisayarlarda özel bir silme (wipe) programı ile temizlik yaptığı tespit edildi. İlk belirlemelerelere göre melere göre paralelin kullandığı programla silinen belgelerin geri döndürülemediği anlaşıldı. Ancak TÜBİTAK'tan alınan teknik destekle yine özel bir programla geri döndürme çalışmalarına başlandı. Uzman bilirkişi heyeti, çalışmalarını tamamladıktan sonra kapsamlı bir rapor hazırlayıp savcılığa sunacak. Paralel yapının casusluğunu ve sahteciliğini araştıran İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlarla Soruşturma Bürosu, İstanbul Emniyeti'nde Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü, Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü, Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü, İstihbarat Şube Müdürlüğü ile Bilişim Şube Müdürlüğü'ndeki tüm bilgisayarları mercek altına almıştı. Bu şubeler, bir dönem emniyetteki paralel yapının sahte belge üretim ve operasyon merkezi konumundaydı. Paralel yapı yıllarca Ergenekon, Balyoz, Askeri Casusluk, KCK, Şike, Tevhid Selam, 17 ve 25 Aralık gibi soruşturmalar bahanesiyle binlerce kişiyi hukuksuz şekilde dinlemiş, sahte ihbar mektupları ve belgelerle operasyonlar yapmıştı. 17 Aralık'ta hükümet darbesine kalkışınca deşifre olan örgütün yasadışı yapılanmaları ve hukuksuzlukları tespit edilince paralel polislerin ya görev yerleri değiştirildi ya da açığa alındılar. Siyasi ve askeri casusluk, hükümete darbe teşebbüsü, sahte evrak düzenleme, yasa dışı dinleme suçlarından gözaltına alınan polislerden birçoğu da tutuklandı. Paralelin kontrolündeki tüm bilgisayarların hard disklerine de savcılık tarafından el konuldu. 

6 yıllık dönem inceleniyor
İncelemelerde 2007-2013 arasında yapılan paralel ihanet çalışmalarının peşine düşüldü. SABAH, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'ndaki kriptolu telefon dinlemesine yönelik soruşturmada silinen kayıtların geri getirildiğini hafta başında duyurmuştu.