Paralel Yapı soruşturmasında flaş gelişme

Paralel Yapı soruşturmasında flaş gelişme

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının, yasa dışı dinlemelerle ilgili "paralel yapı" iddialarına yönelik soruşturması kapsamında gözaltına alındıktan sonra adliyeye getirilen 8 şüpheliden 5'i tutuklama istemiyle mahkemeye sevk edildi.

Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçları Soruşturma Bürosu Savcıları Tekin Küçük, Durak Çetin, Serdar Coşkun ve Sadık Bayındır, şüphelilerin ifadelerini alma işlemini tamamladı.

İfadelerin ardından aralarında Emniyet Genel Müdürlüğü eski İstihbarat Daire Başkanı Ömer Altıparmak'ın da olduğu şüphelilerden 5'i tutuklama talebiyle Sulh Ceza Hakimliğine sevk edildi, 3'ü ise serbest bırakıldı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, soruşturma kapsamında Altıparmak'ın da arasında olduğu 1'i tutuklu 18 kişi hakkında gözaltı kararı vermişti.

Gözaltına alınan polislerden 5'i dün, 8'i ise bugün adliyeye sevk edilmişti. Dört kişinin ise emniyetteki işlemleri devam ediyor.

"PARALEL YAPININ DİNLEME BEYNİ"

Operasyonda gözaltına alınan ekip için, "paralel yapının dinleme beyni" yorumu yapılıyor. 2010-2013 yılları arasında Emniyet İstihbarat Daire Başkanlığı'nda görevli polislerin, önleme-dinleme kapsamında TÜBİTAK'ta "Güdümlü Mermilere Karşı Savunma Projesi GMKS-2"de görev alan ekiple, onların ortak çalıştığı ve Hava Kuvvetleri Harekat Dairesi Şube Müdürü Ö.G.'nin de aralarında bulunduğu toplam 24 kişiyi "örgüt üyesi" kapsamında aylarca dinlediği ortaya çıktı. Dinleme kayıtlarına ulaşan İçişleri Bakanlığı Teftiş Kurulu'nun raporunda, "Bu kişileri dinlemek için bir gerekçe görünmemektedir" görüşü kaydedildi. 
 

KİMLERİ DİNLEMİŞLER?

Operasyon kapsamında gözaltına alınan emniyet mensuplarının "Örgüt üyesi", "DHKP-C militanı" adı altında Ankara Adliyesi'nden dinleme kararı aldığı ortaya çıktı. Dinlenen isimler arasında Oda TV davasından gözaltına alınan Ahmet Şık'ın eşi Yonca Verdioğlu, Mehmet Haberal'ın oğlu Erkan Bülent Haberal, gazeteci Nuray Mert, TÜBİTAK'ta görevli 6 kişi ve Hava Kuvvetleri Dairesi'nde görevli Subay Ö.G., İçişleri Bakanlığı Müsteşarı koruma görevlisi, Hanife Avcı'nın avukatı Refik Ali Urgancı ve CHP'li vekillerin bulunduğu tespiti yapıldı. Ön dinleme olduğu için ses kayıtları bulunamazken dinleme kararları ele geçirildi. Savcı Küçük, müştekilerin ifadelerine başvururken CHP'lilerin şikâyetçi olmaması dikkat çekti. Yasadışı olarak dinlenen ekip, "Güdümlü Mermilere Karşı Savunma Projesi" ve "Ulusal Elektronik ve Kripto Araştırma Enstitüsü" gibi kritik görevleri yürütüyordu. Gözaltına alınan isimler, "Askeri ve Siyasi Casusluk Yapmak", "Kişisel verileri ele geçirmek", "Suç işlemek için örgüte üye olmak", "Özel hayatın gizliliğini ihlal"," Kamu görevlisinin resmi belgede sahtecilik" ile suçlanıyor. '