"Paralel yapı'' operasyonunda tutuklama

"Paralel yapı'' operasyonunda tutuklama

Emniyetteki "paralel yapı'' operasyonu kapsamında haklarında yakalama kararı çıkarılmasının ardından adli makamlara teslim olan 4 şüpheli polisten emniyet amiri Kürşat Durmuş tutuklandı.

Emniyetteki "paralel yapı'' operasyonu kapsamında haklarında yakalama kararı çıkarılmasının ardından adli makamlara teslim olan 4 şüpheli polisten emniyet amiri Kürşat Durmuş tutuklandı, eski İstanbul Terörle Mücadele Şube Amiri Gafur Ataç'ın da aralarında bulunduğu 3'ü yurt dışına çıkış yasağı konularak serbest bırakıldı.

İstanbul 2. Sulh Ceza Hakimliğince, savcılığın itirazı üzerine haklarında yakalama kararı çıkarılan 17 polisten, önceki gün avukatları ile Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'na gelerek teslim olan eski İstanbul Terörle Mücadele Şube Amiri Gafur Ataç, emniyet amirleri Kürşat Durmuş ve Oğuzhan Ceylan ile komiser Selman Yüyücü'nün sorgu işlemi, verilen aralarla 1 günü aşan bir zamanda sona erdi. 

Nöbetçi İstanbul Sulh Ceza Hakimliği, sorgulama sonrası Kürşat Durmuş'un tutuklanmasına karar verdi, Gafur Ataç, Oğuzhan Ceylan ve Selman Yüyücü'nün ise "yurtdışına çıkış yasağı" konularak serbest bırakılmasına hükmetti.

Yakalama kararı çıkarılan 17 polisten, adliyeye gelerek teslim olan ve haklarındaki yakalama kararı kaldırılan polis sayısı 8 oldu. Eski İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürü Ömer Köse'nin de aralarında bulunduğu diğer 9 polis hakkındaki yakalama kararı devam ediyor.  

Kürşat Durmuş'un da tutuklanmasıyla "casusluk" suçlamalarına ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında, eski Terörle Mücadele Şube Müdürü Yurt Atayün'ün de aralarında bulunduğu toplam 12 kişi tutuklanmış oldu.

17 polis hakkında yakalama kararı çıkarılmıştı

Emniyetteki "paralel yapı'' operasyonu kapsamında "casusluk" suçlamalarına ilişkin yürütülen soruşturmayı yürüten İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu cumhuriyet savcılarından İrfan Fidan'ın, soruşturma kapsamında 11 kişinin tutuklanmasına ve adli kontrol tedbiri konulan 8 kişi dahil 38 kişinin serbest bırakılmasına ilişkin itirazı, İstanbul 2. Sulh Ceza Hakimliğince değerlendirilmişti.

Savcılığın, şüphelilerin serbest bırakılmaması ve tutuklanması gerektiğine yönelik talebini inceleyen hakimlik, sevk edildikleri İstanbul 1. Sulh Ceza Hakimliğinde ifadeleri alınamayan eski İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürü Ömer Köse'nin de aralarında bulunduğu 17 kişi hakkında yakalama kararı çıkarmıştı. Bu kişilerden daha önce farklı zamanlarda adliyeye gelen Mehmet Kılıç, Hidayet Kemal, Mücahit Gökoğlu ve Faruk Kıvrak hakkındaki yakalama kararları, sorgulanmalarının ardından kaldırılmıştı.

aa