'Paralel yapı için takvim hazır'

'Paralel yapı için takvim hazır'

Başbakan Erdoğan, Almanya dönüşü uçakta gazetecilere konuştu. Gülen Hareketi için "Hangi taşı kaldırsan altında o çıkıyor, temizlememiz lazım" diyen Erdoğan "Takvimimiz var ama bu ilan edilecek bir takvim değil" ifadelerini kullandı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan haftasonunda yaptığı Almanya ziyaretinin ardından dönüş yolunda uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı. ABD'nin Pensilvanya eyaletinde yaşadığı için "Pensilvanya'daki zat" diye tabir ettiği Fethullah Gülen'in, Türkiye'de son dönemde yaşanan gerilimin odağında olduğunu savunan Erdoğan, Gülen Cemaati'ne yönelik bir operasyonun sinyalini verdi; "Takvimimiz hazır" dedi ama bu takvimi açıklamadı.

Star gazetesinin haberine göre Erdoğan, isim vermeden Gülen için "Hangi taşı kaldırsan altında o çıkıyor. Bu zatın izinde olanlardan bazılarının yavaş yavaş Türkiye'den kaçmaya başladıklarını görüyoruz. Yargıda ve güvenlikte kendilerini güçlü görüyorlar. Ama çözeceğiz. Bir takvimimiz var ama bu ilan edilecek bir takvim değil. Bilişim teknolojisindeki hacker rolünü oynuyorlar. Temizlememiz lazım ki ülke o beklediği huzuru yakalayabilsin." dedi.

Erdoğan daha önce "İnlerine gireceğiz" diyerek Gülen Cemaati'ne yönelik operasyon yapılacağı uyarısını yapmıştı.

'Okmeydanı'nda gereği yapılacak'

Erdoğan, İstanbul'da Alevilerin yoğun olarak yaşadığı Okmeydanı'nda son dönemde yaşanan olayları da değerlendirdi, "O bölge ne yazık ki, DHKP-C terör örgütü başta olmak üzere bazı terör örgütlerinin kuluçka yuvası haline geldi. Tabii gereği yapılacak." dedi.

Erdoğan'ın bu açıklaması Okmeydanı'nda pazartesi sabahı başlayan operasyondan hemen önce geldi.

"Alevilerden yüzde 9 civarında destek alıyoruz"

Sabah gazetesi, Köln ziyareti sırasında Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu'nun protestosuyla karşılaşan Erdoğan'a Türkiye'de Alevilerle ilgili bir planlama olup olmadığını sordu.

Erdoğan şunları söyledi:

"Alevi vatandaşlarımızın arasında aslında Türkiye'de yeknesaklık yok. Farklı gruplar var. Almanya'dakilerin durumu ise Türkiye'deki Alevi vatandaşlarımızdan farklı. İsim vermeyeceğim ama bir ara CHP'den aday olmak isteyen, başarılı olamayan bir kişi var. Almanya'da bu işi kurcalayan o. Türkiye ile bunların kopuk olması oradan geliyor. Şu anda bizim Alevi vatandaşlarımızdan oy noktasında ciddi destek aldığımızı söyleyemem. Ama CHP'den sonra yine en fazla desteği biz alıyoruz. Yüzde 70'in üzerinde CHP'nin aldığı bir destek var. Biz yüzde 9 civarında destek alıyoruz."

'Diyanetin kaldırılması söz konusu değil'

Sabah gazetesi Erdoğan'a bazı kesimlerin dile getirdiği Diyanet İşleri'nin kaldırılması teklifini de sordu.

Erdoğan, "Diyanet, anayasa hükmüdür. Şu anda böyle bir şeyin yapılması kabul edilebilir mi, edilemez mi? Böyle bir şey kabul edilemez." dedi.

Aday haziran ortasında

Erdoğan'a ağustos ayında yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimi için gösterilecek aday konusundaki görüşmelerin tamamlanıp tamamlanmadığı da soruldu.

Erdoğan, "İstişareleri henüz tamamlamadık. Hatta Almanya'daki STK'lar (sivil toplum kuruluşları), 'Bizimle istişare yapmayacak mısınız?' diye sordu. Yurtdışındaki STK'ları da topluca iki üç grup halinde davet edeceğim. Türkiye'deki STK'larla da görüşmelerim olabilir. Önümüzdeki haftadan itibaren onları ziyaret etmeye başlayacağım. STK'ların da hepsini ziyaret edecek değilim. Göstereceğimiz aday hakkında kanaati belli olanları ziyaret etmek, zaman kaybından başka bir şey değildir. (Adayın açıklanması için) Mayıs sonu demiştik ama şu gelişmelerden sonra haziranın ortaları olabilir." dedi.

Başbakan Erdoğan'ın seçimlerde aday olmasına kesin gözüyle bakılıyor.

'Koç'a kin gütmem'

Başbakan Erdoğan Gezi olayları sırasında hükümetin karşısında olduğu gerekçesiyle arasının açıldığı Koç Grubu ile olan ilişkilerini de değerlendirdi.

Erdoğan şunları söyledi:

"Geçmişte Koç Grubu'nun birçok açılışına katıldım. Ama Gezi sürecinde bizi üzdüler. Tabii kabullenmiyorlar, 'Biz bir şey yapmadık' diyorlar. (Kalamış Yat Limanı ihalesini kast ederek) Şimdi 500-600 milyon dolarlık bir yatırım yapmışlar. Bu, ülkemin çıkarları için önemli bir şeydi. Benim, ülkemde yatırım yapacak bir gruba kin tutmam yanlış olur."

Kaynak: Sabah gazetesi, Star gazetesi, Akşam gazetesi