Paralel müşavirler görevden alındı

Paralel müşavirler görevden alındı

Adalet Bakanlığı, Paralel Devlet Yapılanması (PDY) adına yurtdışında hükümet aleyhinde propaganda yapan 10 adli müşaviri görevden aldı

Birleşmiş MilletlerAvrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT), Avrupa Konseyi veAvrupa Birliği gibi uluslararası örgütlerde görev yapan adalet müşavirlerinde önemli bir değişikliğe gidildi. 2012'de Dışişleri Bakanlığı ile yapılan protokol kapsamında Bakan onayıyla 3 yıl için yurtdışında görevlendirilen 13 adalet müşavirinden 10'u 'Paralel Devlet Yapılanması' ile bağlantılı oldukları gerekçesiyle geri çekildi. 

'HÜKÜMET DÜŞECEK' PROPAGANDASI

17 Aralık darbe girişimi sonrasında Türkiye'yi uluslararası arenada zor durumda bırakmak isteyen PDY'nin, yurtdışındaki adli müşavirlere de baskı yaparak kara propagandaya zorladığı, Türkiye'de "hükümetin düşeceğine" ilişkin söylem içine girmelerini sağladığı tespit edildi. Türkiye aleyhine yürütülen propagandanın da tespit edilmesiyle Adalet Bakanlığı harekete geçti. Görevden alınan 10 adli müşavir arasında ABD, Hollanda, Almanya gibi ülkelerdeki Türkiye temsilciliğinde görev yapanların da olduğu öğrenildi. 

YENİ MÜŞAVİRLER GÖREVDE 

Görevden alınan adli müşavirlerin yerine atanan adli müşavirler ise yaklaşık 10 gün önce temsilciliklerde göreve başladı. Yeni adli müşavirlerin de Türkiye'den yola çıkmadan önce durumdan haberdar edildiği ve belli çevrelerde Türkiye aleyhine yapılan propagandaların asılsız olduğunu anlatmaları için uyarıldığı öğrenildi. 

8 ÜLKE 10 MÜŞAVİR 

Adalet Bakanlığı bünyesinde başlatılan incelemeler sonucu PDY'nin yurtdışı yapılanmasına yönelik başlatılan incelemede 13 adalet müşavirinden 10'u geri çekildi. Strasbourg'da 1, Paris ve Londra'da 2 müşavir yerinde kaldı.

Görevden alınan 10 müşavirin bulundukları ülke ve temsilcilikler şöyle: 

 ABD / Washington Büyükelçiliği 

 Almanya/ Berlin Büyükelçiliği 

 Hollanda/ Lahey Büyükelçiği 

 New York/ BM Daimi Temsilciliği 

 Cenevre / BM Daimi Temsilciliği 

 Viyana / AGİT Daimi Temsilciliği 

 Brüksel / AB Daimi Temsilciliği (2 müşavir) 

 Strasbourg / Avrupa Konseyi Daimi Temsilciliği (2 müşavir) 

AMİRLERE SÜRPRİZ OLDU

Adalet Bakanlığı'na bağlı olarak Türkiye'yi yurtdışında temsil eden adli müşavirlerin görevden çekilmesiyle ilgili operasyon gizlilik içinde yürütüldü. Bu nedenle, müşavirleri geri çeken Adalet Bakanlığı, işlemi müşavirlerin birinci kademe amiri konumundaki Adalet Bakanlığı Uluslararası Hukuk ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Nurdan Okur'a da haber vermedi. Okur'un yeni atanan müşavirlerin isimlerini kurumun internet sitesine bir süre koymadığı, görevden alınan isimlerin görevdeymiş gibi sitede bir süre gösterildiği, bunun da kurum içinde yeni müşavirlere karşı bir'tavır koyma' olarak algılandığı belirtiliyor. Nurdan Okur'un eşi HSYK 1. Daire Başkanı İbrahim Okur'un adı da bir süre önce 'Paralel Yapı' ile gündeme gelmişti.