Paralar ABD’nin JP Morgan Bankası’na gitti

Paralar ABD’nin JP Morgan Bankası’na gitti

17 Aralık’taki kirli operasyon sonrası, Irak yönetiminin Halkbank’a yatırmayı planladığı petrol geliri paraları, uluslararası lobinin baskısı sonucu ABD’nin JP Morgan Bankası’na gitti..

Türkiye ile Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi arasında varılan anlaşmayla Türkiye üzerinden dünyaya pazarlanacak olan Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin petrol gelirleri, Halk Bankası’nı da hedef alan 17 Aralık komplosu nedeniyle Türkiye yerine ABD’de tutulacak. Türkiye üzerinden dünyaya pazarlanacak olan petrol paralarını Halk Bankası’na yatırmayı planlayan Irak Bölgesel Kürt Yönetimi (IKBY), Irak Merkezi Hükümeti Başbakanı Nuri El Maliki’nin ısrarı üzerine; bu kararından vazgeçti. 17 Aralık komplosuyla hedef seçilen Halk Bankası’ndan vazgeçen IKBY, yıllık 13 milyar doları aşan petrol gelirini ABD’nin JP Morgan Bankası’na yatırma kararı aldı. JP Morgan Bankası’nda bulunan Irak Kalkındırma Fonu’nun (DFI) hesabı, 2003 yılında BM tarafından Amerika’da açılmıştı.

KARAR MALİKİ İLE BARZANİ GÖRÜŞMESİNDE ALINDI

Edinilen bilgiye göre, 3 gün önce IKBY Başbakanı Neçirvan Barzani ile Irak Başbakanı Nuri el-Maliki’nin Bağdat’ta yaptığı görüşmede petrol sevkiyatı konusunda anlaşma sağlandı. Ancak Bağdat hükümetinin üzerinde durduğu en hassas nokta ise petrol gelirlerinin hangi bankaya yatırılacağı oldu.

Daha önce Barzani’nin Ankara’da gerçekleştirdiği ziyaretlerde gündeme getirildiği belirtilen petrol gelirlerinin Halk Bankası yerine Amerika’daki bir bankaya yatırılması noktasında uzlaşmaya varıldı. Maliki’nin petrol ve enerjiden sorumlu yardımcısı Hüseyin Şehristani’nin ofisinden yapılan yazılı açıklamada, IKBY ile merkezi hükümetin enerji akışının Ulusal Petrol Pazarlama Şirketi (SOMO) aracılığıyla yapılması konusunda anlaşmaya varıldığı belirtildi. Heyetlerin, petrolden elde edilecek gelirin Irak Kalkındırma Fonu’na aktarılması ve Irak’ın bütçesinden dağıtılması hususunda mutabık kaldığı kaydedildi.

TÜRKİYE YERİNE ABD’DE TUTULACAK

IKBY petrol gelirlerinin ABD’nin bankası JP Morgan Bankası’na yatırılacağını doğrulayan Diyala Milletvekili Hasan Özmen, “Paralar Irak Kalkındırma Fonu hesabına yatırılacak” dedi. Özmen, fon hesabının 2003’te BM tarafından açıldığını 2004 yılında ise denetiminin Irak’a devredildiğini belirterek, “Petrol satışından elde edilen gelir, halka eşit dağıtılsın diye böyle bir hesap açılmıştı. Şimdi IKBY üzerinden Türkiye’ye ihraç edilecek petrolün geliri de bu hesaba aktarılacak” dedi.

YILLIK 13 MİLYAR DOLAR

IKBY Başbakanı Neçirvan Barzani, daha önce Ankara’da gerçekleştirdiği ziyaretlerde petrol paralarının Halk Bankası’na yatırılmasını gündeme getirmişti. IKBY’nin Kerkük-Ceyhan boru hattından günlük 300 bin varil ham petrol pompalama planı üzerinden hesaplama yapıldığında Halk Bankası’na yatırılmasından vazgeçilen para miktarının yıllık 13-14 milyar dolar olduğu anlaşılıyor. Barzani - Maliki görüşmesinde alınan karara göre, JP Morgan Bankası’ndaki fon hesabında toplanacak para, daha sonra Irak Merkez Bankası’na aktarılacak. IKBY Başbakanı Neçirvan Barzani ile Irak Başbakanı Nuri el-Maliki’nin aldığı bu kararda; 17 Aralık operasyonunda Halk Bankası’nın adının dahil edilmesinin etkili olduğu ifade ediliyor.