Pakistan'da Bombalı Saldırı

Pakistan'da Bombalı Saldırı

Pakistan'da çocuk felci aşısı yapan ekibi korumakla görevli paramiliter sınır muhafızlarına yönelik bombalı saldırıda 11 güvenlik görevlisi hayatını kaybetti.

Alınan bilgiye göre, saldırı, Hayber bölgesine bağlı Jamrud'un Laşhoro kısmında gerçekleştirildi. Çocuk felci aşısı kampanyası yürütecek ekibin güvenliğini sağlamak üzere yola çıkan iki ayrı paramiliter sınır muhafızı grubuna bombalı saldırı düzenlendi.
Yol kenarına döşenen uzaktan kumandalı bombanın patlatılması sonucu 11 güvenlik görevlisi yaşamını yitirdi, 7'si yaralandı.
Pakistan, dünyada Afganistan ve Nijerya ile beraber çocuk felci virüsünün görüldüğü üç ülkeden biri olarak biliniyor. Ülkede bulunan yaklaşık 34 milyon çocuğu aşılama çalışmaları DSÖ'nün desteği ile düzenli olarak sürdürülmeye çalışılıyor. Ülke genelinde her ay sonu yapılan aşılama kampanyalarında, gezici ve sabit ekiplerle virüsün yayılmasının engellenmesi ve yok edilmesi amaçlanıyor.

Buna karşın El Kaide lideri Usame bin Ladin'in yerinin tespit edilmesi amacıyla Pakistanlı doktor Şekil Afridi'nin, Abbotabad kentinde sahte aşı kampanyası uyguladığı iddiası ve Ladin'in yakalanmasında ABD istihbaratına yardımcı olmakla suçlanması, kampanyaları özellikle Pakistan Talibanı'nın hedefi haline getirdi. Afganistan sınırı boyunca uzanan Veziristan ve aşiretler bölgesinde varlığını sürdüren Pakistan Talibanı'nın bu bölgelerde ekiplere yönelik saldırılar gerçekleştirmesi, aşı kampanyalarının zaman zaman yarıda kesilmesine neden oluyor.