Pakistan saldırısını Taliban üstlendi

Pakistan saldırısını Taliban üstlendi

Tepeden tırnağa silahlı 10 Taliban militanı, Karaçi kentindeki Cinnah Havalimanı'nı bastı, altı saat boyunca güvenlik güçleriyle çatıştı. Saldırganların da aralarında bulunduğu 27 kişi öldü.

Gece yarısından hemen önce Pakistan'ın en işlek havalimanına gelen saldırganlar kargo terminaline el bombalarıyla saldırdı, otomatik silahlarla çevreye ateş açtı.
Üzerlerinde askeri üniforma bulunan en az 10 saldırgan ile güvenlik güçleri arasında başlayan çatışma altı saat sürdü. Pakistan özel kuvvetleri sabah erken saatlerde havalimanında kontrolü sağladıklarını duyurdu. Ancak bu açıklamadan sonra da patlama sesleri bir süre devam etti. 
Çatışma sırasında üç saldırganın kendini havaya uçurduğu, diğerlerinin de özel kuvvetler tarafından öldürüldüğü açıklandı.  
Özel kuvvetler sözcüsü, yaşları 20 ile 25 arasında değişen saldırganların Özbek kökenli olduğunu, üzerlerinden çok sayıda silah, mühimmat ve patlayıcı çıktığını söyledi.
Taliban üstlendi
Saldırıyı Pakistan Talibanı üstlendi. Örgütten yapılan açıklamada, eylemin Pakistan hükümetinin Afganistan sınırındaki üslerine düzenlediği operasyonlara karşı misilleme olduğu bildirildi. 
Ordu sözcülüğünden yapılan açıklamada da, altı saat süren çatışma sırasında havalimanında bulunan yolcuların güvenli şekilde tahliye edildiği belirtildi. 
Yerel televizyonlardaki görüntülerde pistten dumanların yükseldiği görüldü.
Ancak yetkililer saldırı sırasında hiçbir uçağın zarar görmediğini açıkladı.
Sivil Havacılık Kurumu bütün uçuşların askıya alındığını açıkladı.
Havalimanının kontrolünün öğlen saatlerine kadar, arama operasyonu tamamlandıktan sonra sivillere teslim edileceği belirtilirken, ülkenin diğer şehirlerindeki havalimanlarında da güvenlik seviyesi üst düzeye çıkarıldı.
THY uçağı geri döndü
THY'nin İstanbul-Karaçi seferini yapan uçağı, Pakistan'da silahlı saldırı yapılan havalimanında uçuşların askıya alınması nedeniyle kalkıştan bir süre sonra geri döndü. 
Atatürk Havalimanı'ndan saat 21.00'de kalkan uçak, Atatürk Havalimanı'na sorunsuz şekilde indi. Yolculardan talepte bulunanlar otellere yerleştirildi. 
Öte yandan Karaçi'den İstanbul'a saat 05.40'ta yapılması planlanan seferin de iptal edildiği belirtildi. 
Taliban'la müzakere süreci durmuştu
Pakistan hükümeti binlerce kişinin ölümüne neden olan yedi yıllık çatışmaları bitirmek için Taliban ile barış görüşmelerine başlamıştı.
Taliban daha sonra devletin operasyonlara devam ettiği gerekçesiyle Haziran 2010'dan bu yana elinde tuttuğu 23 sınır muhafızını infaz etmiş ve Peşaver'de düzenlediği bombalı saldırıda Binbaşı Jahanzeb Adnan hayatını kaybetmişti. Bunun üzerine müzakere süreci durdurulmuştu.
Daha sonra Pakistan Talibanı kamplarına yapılan hava operasyonlarında 100'den fazla örgüt mensubu öldürülmüştü.
Pakistan Talibanı ile direkt görüşmelerde bulunması için yeni oluşturulan dört kişililk müzakere heyeti de ilk kez 26 Mart 2014'te Kuzey Veziristan'a giderek örgüt şurası üyeleri ile bir araya gelmişti.
Taftan bölgesinde intihar saldırısı
Pakistan'ın Belucistan eyaletinin İran sınırındaki Taftan bölgesinde düzenlenen iki ayrı intihar saldırısında ilk belirlemelere göre 22 kişi yaşamını yitirdi, onlarca kişi yaralandı.
Saldırıda İran'dan Pakistan'a giriş yapan Şii yolcuları taşıyan 10 otobüs hedef alındı. 
Yaralılar bölgedeki hastaneye sevk edilirken, ölü sayısının artabileceği belirtiliyor. 
Saldırıyı henüz üstlenen olmadı. Ocak ayında yine Taftan'da 44 yolcuyu taşıyan bir otobüse yerleştirilen bombanın patlaması sonucu 20 kişi yaşamını yitirmişti.
Kaynak: Al Jazeera, AFP ve AA