Özbekistan'da  Pazarda Başörtüsü Yasağı

Özbekistan'da Pazarda Başörtüsü Yasağı

Özbekistan'da bir pazarın girişine asılan ilanla kadınların başörtülü olarak pazara giremeyecekleri belirtiliyor

Özbekistan’ın kuzeyindeki Kokand şehrinde pazar girişine konulan ve Müslüman kadınların başörtüsü ile pazara giremeyeceği yazılan ilan Müslümanların tepkisine neden oldu.
Pazarın girişine asılan ilanda Pazar sınırları içerisinde dini giysilerle gezilemeyeceği belirtiliyor. İlan metninde “Kadınların irticai görünümlü Türk, Arap, İran ve Pakistan tarzında başörtülü gezmelerine izin verilmeyecek. Pazar çalışanları üniformalı olmak zorundadır. Bu şartlara uymayanlar vicdan özgürlüğü ve dini kuruluşlar yasasının 14. maddesine göre cezalandırılacaktır” ifadesi yer alıyor.
BBC Özbek hizmetinin haberine göre Kokand şehri yetkilileri birkaç yıldır evleri dolaşarak kadınları başörtülü halde sokaklarda dolaşmamaları yönünde uyarıyor. Yetkililer Özbek Müslüman kadınlara sadece başlarını örtü ile örtmelerini fakat boyunlarını açık tutmalarını istiyor.
Radyoya konuşan bir Özbek, “Bir arkadaşımın annesi sürekli evde oturuyor. Başörtülü olduğu için sokak ve pazara çıktığında yetkililerin baskısına maruz kalıyor. İki sene evvel polisler benim hanımımın başörtüsünü zorla çıkartmışlardı” dedi.
Özbekistan Dini İdaresi Başkan Yardımcısı Abdülaziz Mansur Fergana Vadisinde Müslüman kadınlara yapılan baskılardan haberleri olduğunu şu ifadelerle dile getiriyor:
"Vicdan özgürlüğü ve dini kuruluş yasasının 14. maddesine göre vatandaşlara ibadet giysileri ile sokaklarda dolaşmak yasaklanıyor. Ancak İslam dininde ibadet giysisi diye bir kavram yoktur. Konu ile görüşlerimizi Adalet Bakanlığı’na gönderdik, ama henüz cevap alamadık…”