Özbekistan'da camilerde hat yazıları kaldırıldı

Özbekistan'da camilerde hat yazıları kaldırıldı

Özbekistan'da Margılan şehrinde camilerdeki hat tabloları ve namaz vakitlerini gösteren elektronik saatlerin kaldırıldığı iddia ediliyor

Özbekistan’ın kuzeyindeki Margılan şehrinde kadınların kamusal alanda başörtüsüyle girmelerinin yasaklanmasından sonra şehirdeki camilerden hat levhalarının kaldırıldığı bildiriliyor.

Haberi yayınlayan “Ozodlik” radyosuna göre cami imamları Müslümanların ibadethanelerine yapılan bu saldırıların Taşkent’ten gelen bir komisyonun emri ile gerçekleştiğini bildirdi. Ancak şehir yetkilileri bu iddiaları reddediyor.

Öte yandan şehirdeki bütün camilerde ilin baş imamının emri ile beş vakit namaz vaktini gösteren elektronik tablolu saatler de kaldırıldı.

Margilan şehri sakini bir kişinin Ozodlik radyosuna yaptığı açıklamaya göre camilerdeki elektronik saatlerin kaldırılması şehirde başörtüsü yasağının başladığı güne denk geldi.

İsminin açıklanmasını istemeyen başka bir Özbek vatandaşı şehrin camilerindeki kitap sayısının da önemli ölçüde azaltıldığını da söyledi.

Fergana ili baş imamı Tursuntohir Erbo'taev “Ozodlik” radyosundaki kısa konuşmasında bu haberleri yalanladı. İmam, radyoya bağlanarak stüdyoda konuşan şehir sakinlerini yalanladı ve “Camilerden kimse bir şeyi kaldırmadı. Kim bunu söylemişse yalan konuşmuştur” dedi.