Oy kullanırken dikkat edilmesi gerekenler!

Oy kullanırken dikkat edilmesi gerekenler!

Merakla beklenen 30 Mart yerel seçimleri geldi çattı. Yarın Türkiye yerel seçime gidiyor. Birçok noktaya dikat edilmesi gerekiyor, aksi halde oylar yanabilir

Türkiye genelinde 52 milyon 695 bin 831 kişi, 5 yıl süreyle görev alacak olan yerel yöneticileri belirlemek için yarın oy kullanacak. 26 siyasi parti ile 55 bağımsız adayın yarışacağı yerel seçimlerde seçmenler 30 büyükşehir ve 51 ilde 194 bin 310 sandıkta oy kullanacak. Yüksek Seçim Kurulu, 30 Mart Mahalli İdareler Genel seçimleri öncesinde yaptığı açıklamada, seçimle ilgili bilgileri ve dikkat edilmesi gereken unsurları internet sitesinden paylaştı.

TC NO BULUNAN KİMLİK ŞART

Seçmenin kimlik tespitinde, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşıyan nüfus cüzdanı, resmi daireler veya iktisadi devlet teşekküllerince verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, avukatlık kimlik belgesi gibi kimliğini tereddütsüz ortaya koyan resimli, resmi nitelikteki belgelerden birinin ibrazı gerekecek.

Üzerinde Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası olmayan resimli ve resmi bir kimlik belgesi ibraz eden seçmenin oy kullanabilmesi için bu belgelerin yanında ayrıca seçmen bilgi kağıdını veya nüfus müdürlüklerince verilmiş nüfus kayıt örneğini ibraz etmesi şart olacak.

TUTUKLU VE HÜKÜMLÜLER İÇİN

Ceza infaz kurumları ve tutukevlerinde tutuklu ya da taksirli suçlardan hükümlü bulunan seçmenlerden bu kimlik belgeleri bulunmayanlar için cezaevi idaresince verilmiş belge kimlik belgesi yerine geçecek.

Seçmenler oylarını il genel meclisi, belediye başkanlığı, belediye meclis üyeliği, büyükşehir belediye başkanlığı ve muhtarlıklar olarak sırasına göre kullanacak.
Her seçmen, hangi sandık seçmen listesine yazılmış ise ancak o sandıkta oy kullanacak.

OY KULLANMA SAATLERİ

YSK'dan yapılan açıklamada, saat 07.00 - 16.00 saatleri arasında;
Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüshane, Hakkari, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır ve Kilis 08.00 - 17.00 saatleri arasında ise; Yukarıda adları yazılı illerin dışında kalan diğer illerde oy kullanılabileceği belirtildi. İnternet sitesinden yapılan açıklamada, kimin hangi seçim türleri için oy kullanacağı şöyle açıklandı; "

KÖYDE;
-İl genel meclisi üyeliği seçimi,
-Köy muhtarlığı ve köy ihtiyar meclisi üyeliği seçimi,

BÜYÜKŞEHİR OLMAYAN İLLERDE;
-İl genel meclisi üyeliği seçimi,
-Belediye başkanlığı ve belediye meclis üyeliği seçimi,
-Mahalle muhtarlığı ve mahalle ihtiyar heyeti üyeliği seçimi,

BÜYÜKŞEHİRLERDE;
-Büyükşehir belediye başkanlığı seçimi,
-Belediye başkanlığı ve belediye meclis üyeliği seçimi,
-Mahalle muhtarlığı ve mahalle ihtiyar heyeti üyeliği seçimi, için oy kullanılacak.

3 ZARFA 4 OY PUSULASI

30 Mart seçimlerinde, 3 farklı renkte zarf seçmen tarafından kullanılacak. YSK'dan yapılan açıklamada,

TURUNCU ZARF: İl genel meclisi üyeliklerine ilişkin turuncu renkli birleşik oy pusulası turuncu renkli zarfa;

MAVİ ZARF: Belediye başkanlığına ilişkin mavi renkli birleşik oy pusulası ile belediye meclis üyeliğine ilişkin sarı renkli birleşik oy pusulası ile Büyükşehir belediye başkanlığına ilişkin beyaz renkli birleşik oy pusulası mavi renkli zarfa;

MOR ZARF: Köy seçimlerinde köy muhtarı ile köy ihtiyar meclisi üyelerinin birlikte yazılı oldugu oy pusulası, mahalle seçimlerinde mahalle muhtarı ile mahalle ihtiyar heyeti üyelerinin birlikte yazılı oldugu oy pusulası mor renkli zarfa konulacağı belirtildi.

Yüksek Seçim Kurulunca belirlenen oy vermenin bitiş saati geldiği halde sandık başında oylarını vermek üzere bekleyen seçmenler varsa, sandık kurulu başkanı bunları saydıktan sonra sırayla oylarını kullanmalarına izin verecek.