ÖSO'dan IŞİD ile mücadele çağrısı

ÖSO'dan IŞİD ile mücadele çağrısı

Özgür Suriye Ordusu Birleşik Komutanlığı, kendisine bağlı silahlı gruplara, Irak Şam İslam Devleti ile mücadele çağrısı yaptı.

İSTANBUL

Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) Birleşik Komutanlığı, kendisine bağlı silahlı gruplara, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) ile mücadele çağrısı yaptı.

ÖSO Birleşik Komutanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, IŞİD’nin eylemlerinin Suriye rejimin eylemlerine benzediğine dikkati çekilerek, ÖSO'ya bağlı silahlı grupların bölgelerindeki IŞİD tehlikesine karşı mücadele vermesi istendi.

Açıklamada, IŞİD’nin tekrarlanan saldırılarının Suriye rejiminin çıkarlarına hizmet ettiği ifade edilerek, IŞİD'in ÖSO’ya bağlı askerleri öldürmekle yetinmediği, ellinde tuttuğu esirlere de işkence yaptığı belirtildi.

IŞİD’nin barış yanlısı aktivistlerle gazeteci ve göstericilere de saldırılarda bulunduğuna işaret edilen açıklamada, “ÖSO ve Suriye devrimi söz konusu saldırılardan uzaktır” denildi.

Suriye Genel Devrim Konseyi’nden (SRGC) daha önce yapılan açıklamada, Halep ve İdlib'de ÖSO ile IŞİD arasında yoğun çatışmaların yaşandığı, ÖSO'nun, örgütün Kafr Nabul beldesindeki kontrol noktalarını kuşatarak bölgede denetimi sağladığı belirtilmişti. ÖSO ve İslami Cephe üyelerinin, bazı IŞİD mensuplarını "Esir" aldığı de ileri sürülmüştü.

Suriye Yerel Koordinasyonu (LCC) tarafından yapılan açıklamada ise IŞİD milislerinin Halep'in Türkiye sınırında yer alan Azez ilçesinde örgütü protesto eden göstericilere açtığı ateşte çok sayıda kişinin yaralandığı kaydedilmişti.

Zulüm suçlaması

Halep Alimler Cephesi Başkanı Abdullah Muhammed Salkini'nin imzasıyla yapılan yazılı açıklamada da, "Örgüt işlediği suçlarda ve diğer gruplarla olan çekişmelerinde dine bağlı hareket etmemiş, suçluları mahkemelerinde yargılamamış, kardeşlerinin kanını akıtmayı mübah görmüş ve onları kafirlikle suçlamış, bunu yapmaması konusunda yapılan ihtarlara uymamış ve rejime bağlı casusları saf dışı bırakmamıştır" denildi.

Örgütü "zulümle" suçlayan cephenin açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

"Biz cephe olarak IŞİD'i hiçbir şekilde tanımıyoruz. Ona bağlı olan milisleri de diğer cihat gruplarına katılmaya çağırıyoruz. Bu milisler Müslümanlarla savaşmayı bırakmalı ve Esed güçlerine karşı savaşmak için cihat meydanlarına çıkmalıdır. Aksi takdirde Müslümanlara zulmeden Hariciler hakkındaki hükümler, bunlara da uygulanacaktır. Tüm Müslümanlar, bu örgütü ortadan kaldırmak, mücahitler arasında yaydığı fitneyi ve Esed'e karşı yürütülen mücadeleye zarar vermesini engellemek için her türlü önlemi almalıdır."

Öte yandan, Cezayir'deki  Selefi eğilimli hareketlerden de IŞİD'in eylemlerine tepki geldi. Kurulma aşamasında olan "Hür Uyanış Partisi", yayınladığı açıklamada, IŞİD'in, kurtarılmış bölgelerdeki faaliyetlerini "yeryüzünde fesat çıkarmak" olarak nitelendirdi.

Açıklamada, "Biz, IŞİD'in kendisine tabi olmayan herkesi kafir ilan etmesi ve öldürmesini kınıyoruz. Örgütün yaptığı cihat değil zulümdür" ifadesine yer verildi.

30 ÖSO askeri öldürüldü

Öte yandan Suriye Yerel Koordinasyon Komitesi'nden (LCC) yapılan açıklamada, IŞİD'in çoğunluğu İdlib'in Cebel el Zaviye bölgesinde olmak üzere Harim ile Bab Hava karayolu üzerindeki kontrol noktalarında esir aldığı 30 ÖSO askerini öldürdüğü belirtildi.

Halep'in Etrarib beldesindeki Ziraat Okulu yanında IŞİD ile ÖSO birlikleri arasında yoğun çatışmaların yaşandığı ifade edilen açıklamada, IŞİD'in Tevhid ile Cihad Tugayları'nın Haseke kenti komutanlarını da öldürdüğü kaydedildi.

Halep ve İdlib'te yoğun çatışmaların yaşandığı vurgulanan açıklamada, IŞİD'in Irak'taki bin 300 özel eğitimli adamına, muhalif Mücahiddin Ordusu'na karşı savaşmaları için çağrıda bulunduğu bildirildi.

AA