Osman Özsoy için Karar Verildi

Osman Özsoy için Karar Verildi

Samanyolu Televizyonu'nda yaptığı konuşmada 'Halk arasında korku ve panik yaratmak amacıyla tehdit' suçlamasıyla gözaltına alınan ve tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edilen Prof. Dr. Osman Özsoy serbest bırakıldı.

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından re'sen başlatılan soruşturma kapsamında önceki gün gözaltına alınan Prof. Dr. Osman Özsoy, İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi'ndeki işlemlerinin ardından bugün öğle saatlerinde Kartal'daki Anadolu Adalet Sarayı'na getirildi. Anadolu Örgütlü, Kaçakçılık ve Ekonomik Suçlar Soruşturma Bürosu Savcısı Alim Yaşar tarafından ifadesi alınan Özsoy, "Halk arasında korku ve panik yaratmak amacıyla tehdit" suçlamasıyla tutuklanma talebiyle Anadolu 8. Sulh Ceza Hakimliği'ne sevk edildi. 
 "İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ KAPSAMINDA KALMA İHTİMALİ..."
 Anadolu 8. Sulh Ceza Hakimliği ise "Halk arasında korku ve panik yaratmak amacıyla tehdit" suçuna ilişkin kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren somut delillerin bulunmaması, şüphelinin mesleği itibariyle kaçma şüphesinin bulunmaması, programda sarf ettiği görüşlerin tamamı ile akabinde internet haber sitesindeki köşe yazısındaki görüşlerin birlikte değerlendirilmesi neticesinde ilgili görüşlerin "Anayasa ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ile ilgili mahkemenin içtihatları ile güvence altına alınan haber verme yorum ve eleştiri hürriyetiyle fikir ve ifade özgürlüğü kapsamında kalma ihtimalini" gerekçe göstererek, tutuklanma talebini reddetti.  
 "KİMSE DÜŞÜNCESİNİ İFADE EDEMİYOR"
 Mahkemeden serbest kalan Prof. Dr. Osman Özsoy, adliye bahçesinde yaptığı açıklamada, "Her gün evden çıkarken çocuklarla vedalaşarak çıkıyorum. İçeri atılacağımı kurgulayarak düzenimi kurdum. Biliyordum bunun başıma geleceğini. Bu yazıdan dolayı olması çok ayıp bir şey. Tehdit etmek, korkak adamların işidir. Kimse düşüncesini ifade edemiyor bakın" dedi. Özsoy'un avukatı Ahmet Arslan ise Özsoy'a yöneltilen suçlamanın bir televizyon programının canlı yayınında söylediği "Birkaç yiğit adam Türkiye'de yaşanan olumsuz süreci bitirebilir" cümlesi olduğunu ifade ederek, "Bunun içinden cımbızla neyi çıkardınız da bir suç isnat ettiniz? Müvekkil kimi, neyle tehdit etmiş? Eğer birileri onun tutuklanmasına karar vermiş olsaydı, şu an tutuklanmış olurdu" diye konuştu.
 BAŞSAVCILIK'TAN AÇIKLAMA
 Konuya ilişkin geçtiğimiz gün Anadolu Cumhuriyet Başsavcısı Fehmi Tosun imzalı basın açıklamasında ise, "Adli yargı sınırlarımız içerisinde Üsküdar Çamlıca'da ulusal yayın yapan Samanyolu Televizyon kanalının 28 Nisan 2015 tarihindeki programına konuk olan Prof. Dr. Osman Özsoy'un konuşmasında ifade edilen bazı cümlelerin Türk Ceza Kanunu'nun 213. maddesinde düzenlenen 'Halk arasında korku ve panik yaratmak amacıyla tehdit' suçunu oluşturabileceği kanaati ile, Özsoy hakkında Örgütlü, Kaçakçılık ve Ekonomik Suçlar Soruşturma Bürosunca re'sen soruşturma başlatılmıştır. Kamuoyuna saygı ile duyurulur" denildi.