Osman Can: Balbay cezaevine dönebilir

Osman Can: Balbay cezaevine dönebilir

Ergenekon davası tutuklusu CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay için verilen tahliye kararını Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi, eski Anayasa Mahkemesi raportörü Prof. Dr. Osman Can

an Tahliye kararını, hükümetin üçüncü ve dördüncü yargı paketleriyle düzeltmeye çalıştığı ancak yargıda bir türlü düzeltmelerin gerçekleşmediği noktada Anayasa Mahkemesi'nin sürece müdahalesi olarak yorumlayarak, olumlu bir durum ve hukuk devletinin kazanımı olarak değerlendirdi.

- Sizin için sürpriz olmadı değil mi?

Hayır, Anayasa Mahkemesi'nin o kararının ardından mahkemelerin farklı davranma durumu olamazdı. Tüm kurumları bağlayan Anayasa Mahkemesi'nin hiçe sayılması anlamını taşırdı.

-Balbay 34 yıl 8 ay ceza aldı, gerekçeli karar 4 aydır tamamlanmadı, Yargıtay cezayı onaylarsa, bu tutukluluk ile ilgili bir karar, beraat kararı değil, Yargıtay tutukluluk kararını onaylarsa ne olacak, yarın da milletvekili yemin ederek dokunulmazlık kazanacak çünkü.

Siyasi faaliyette bulunma hakkını, bu uzun tutukluluk nedeniyle kullanamamasını anayasa ihlali olarak değerlendirdi. Yeminden sonra parlamento çalışmalarına katılacaktır. Balbay ile verilen karar, onunla ilgili açılan dava, yöneltilen suçlama, Anayasa'nın 14. maddesi kapsamına girdiği için dokunulmazlık kapsamına girmeyecektir. Yargıtay mahkemenin verdiği cezayı onayladığı anda Balbay cezasını çekmek için cezaevine girecektir. Ancak Yargıtay şu veya bu nedenle, yeniden yargılamaya karar verirse bu yeniden yargılamanın kısacası dava neticelene kadar, tutuksuz yargılama süreci devam eder, bu süre içinde parlamentoda milletvekili olarak yasama faaliyetlerine katılır.

- Diğer tutuklu vekiller için emsal karar teşkil eder mi
 

Anayasa Mahkemesi'nin bireysel başvuru ile olarak verdiği kararlarda neyin emsal olduğu önemlidir, burada bireysel başvuru ile bireysel koşullar göz önünde tutulur. Emsal meselesini kesin söyleyemeyiz ancak tutukluluk halinin gereksiz yere uzatılmış olma kaygısı, Anayasa Mahkemesi bu sonuca Balbay'ın vekil olmasından kaynaklanmasından ulaştığına göre KCK'dan da tutuklu vekiller içinde geçerli olabileceğini söyleyebiliriz. Gönül ister ki çok farklı pozisyonu olmayan diğer vekillerin de tahliye olmasıdır.