Ortaköy Camii 3 Yıl Sonra İbadete Açıldı

Ortaköy Camii 3 Yıl Sonra İbadete Açıldı

161 yıl önce Osmanlı padişanlarından Sultan Abdülmecid tarafından yaptırılan Ortaköy Camii ibadete açıldı.

Osmanlı padişanlarından Sultan Abdülmecid tarafından 161 yıl önce Ortaköy kıyısına yaptırılan, İstanbul Boğazı'nın değişken ışıklarını caminin içine taşıyan büyük pencereleriyle dikkati çeken Büyük Mecidiye Camisi, 3 yıl süren restorasyonun ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla yeniden cemaatiyle buluştu.

iorue_1402049669_696.jpg


ORTAKÖY CAMİİ (BÜYÜK MECİDİYE CAMİİ) TARİHÇESİ

Ortaköy Camii, (Büyük Mecidiye) Sultan Abdülmecit tarafından Mimar Nigoğos Balyan’a 1853 yılında yaptırıldı. Barok üslubunda yapılan cami, büyük selatin camilerinde olduğu gibi harim ve hünkar bölümü olmak üzere iki kısımdan oluşuyor. Merdivenle çıkılan yapının tek şerefeli iki minaresi bulunuyor. Duvarları beyaz kesme taştan yapılan caminin tek kubbesinin duvarları pembe mozaikten yapılmış.

Büyük Mecidiye Camii, halk arasında Ortaköy Camii, İstanbul Boğaziçi’nde Beşiktaş ilçesinin, Ortaköy semtinde sahilde bulunan Neo Barok tarzında bir camiidir. Ortaköy Camii, Sultan Abdülmecit tarafından Mimar Nigoğos Balyan’a 1853 yılında yaptırılmıştır. Oldukça zarif bir yapı olan Ortaköy Camii Barok üslubundadır. Boğaziçi’nde eşsiz bir konuma yerleştirilmiştir. Bütün selatin camilerinde olduğu gibi harim ve hünkar bölümü olmak üzere iki kısımdan oluşur. Geniş ve yüksek pencereler Boğaz’ın değişken ışıklarını Ortaköy Camiinin içine taşıyacak biçimde düzenlenmiştir.

Merdivenle çıkılan Ortaköy Camii'nin tek şerefeli iki minaresi vardır. Duvarları beyaz kesme taştan yapılmıştır. Tek kubbenin duvarları pembe mozaiktendir. Mihrap mozaik ve mermerden, mimber ise somaki kaplı mermerden yapılmıştır ve ince bir işçiliğin ürünüdür.

Vakıflar müdürlüğü tarafından başlatılan restorasyon çalışmaları halen devam etmektedir. Bu sebeple Ortaköy Camii ibadet ve ziyarete kapalıdır.