Ortadoğu Savaşları ABD Ekonomisini Çökertti

Ortadoğu Savaşları ABD Ekonomisini Çökertti

ABD ekonomisi Ortadoğu'daki savaşların maliyetini taşıyamayabilir. Yapılan bir araştırmaya göre, Irak ve Afganistan işgali sonrası ABD'nin maliyeti 4.7 trilyon doları buldu.

"ABD, Ortadoğu savaşlarına müdahil olmaya devam etmesi halinde, ekonomik sorunların artacak ve bütçe ülke içerisindeki sorunların çözümünü bile karşılayamayacak."

Boston Globe'de, son dönemde yapılan iki ayrı araştırmayı köşesine taşıyan Jeffrey D. Sachs, Amerikan ordusunun askeri yatırım ve silah harcamalarının ekonomik çöküntüye sebep olacağını söylüyor. 2008 yılında Joseph Stiglitz ve Harvard Linda Bilmes tarafından yapılan araştırmalarda, ABD'nin savaş maliyeti 3 trilyon dolar olarak gösterilmişti. Brown Üniversitesi'nin Savaş Projesi Maliyet tarafından yapılan yeni bir çalışmaya göreyse, bu maliyet 2016 yılı itibariyle 4.7 trilyon doları buldu. Uzmanlara göre, ABD'nin bu iki savaştaki askeri harcamaları, eğitim, sağlık, işçilik, bilim ve çevre korumaya ayırdığı harcamaların toplamından çok çok daha yüksek.

Jeffrey Sachs "ABD'nin askeri harcamaları yıllık 900 milyar dolar - 1 trilyon dolar civarında olarak görülüyor. Bu ülkenin milli gelirinin yüzde 5'i demek. Ancak siber ve nükleer güvenlik, Savunma Bakanlığı harcamaları, Enerji ve ülke güvenliği yatırımları da mevcut gösterilen rakamları bir hayli yukarı taşıyor." ifadesini kullandı.

ASKERİ ÜSLER DEVAM EDİYOR

Jeffrey D. Sachs ayrıca askeri üslerdeki duruma dikkat çekerek "ABD bir kıta imparatoru olması ve bölgesel bir askeri tehdidi yaşamıyor olmasın rağmen, askeri yatırımlar ve silah harcamalarının boyutu dikkat çekiyor. Örneğin, ABD ordusunun 4999 askeri tesisinden sadece 4 bin 249 tanesi ABD içerisinde bulunuyor. Bunların 662 tanesi 36 farklı ülkede bulunuyor. Ve bu rakamlara askeri istihbarat daireleri ve tesisleri dahil değil." ifadesini kullanıyor.

REJİM DEĞİŞİKLİĞİ AMERİKAN GÜVENLİĞİNE ZARARLI OLUYOR

Jeffrey D. Sachs, araştırmaları yorumladığı yazısında, ABD'nin ayrıca Ortadoğu'da diktatör rejimleri devirmek için girdiği her savaşın, küresel güvenliğe daha da zarar verdiği görüşünde. ABD işgaline uğrayan hiçbir ülkeye demokrasi gelmediği gibi başta Irak, Libya ve Afganistan çok daha kötü bir duruma dönüştüy. Ülkedeki hükümetler istikrarı kaybederken, iç savaşlarda milyonlarca insan hayatını kaybetti." vurgusunu yaptı.