Orta Afrika'da Toplu Mezar Bulundu

Orta Afrika'da Toplu Mezar Bulundu

Orta Afrika'da Müslüman sivillerin olduğu bir toplu mezar bulundu, BM öldürülen Müslümanlara uygulanan vahşetin kelimelerle anlatılamayacak kadar kötü olduğunu duyurdu

Orta Afrika Cumhuriyetinde Müslümanlara yönelik etnik temizlik devam ediyor. Dün başkent Bangui yakınlarında Müslüman sivillerin olduğu bir toplu mezar bulundu. Toplu mezarda yatan Müslümanlarala ilgili konuşan Birleşmiş Milletler (BM) yetkilileri bu insanlara uygulanan vahşet kelimelerle anlatılamyacak kadar büyük bir vahşettir dedi. BM yetkilileri Orta Afrika'da bulunan barış gücünün Müslümanlara yönelik etnik temizliği engelleyemediğini hatta buna çanak tuttuğunu açıkladı

Bir insan hakları örgütü de Hıristiyan militanlara kimsenin engel olmadığını, hatta bir nevi dokunulmazlık sağlayarak Müslümanları katletmelerine izin verildiğini açıkladı. Ülkede bulunan barış gücünün şiddet olaylarına çok seyrek şekilde müdahale ettiğini duyurdu.

BM mülteciler kurumu başkanı Antonio Guterres çarşamba günü yaptığı açıklamada ülkede dolaştığı sırada "tarifsiz bir insani felakete" şahit olduğunu söyledi.

Guterres "Toplu etnik-dini temizlik devam ediyor. Şok edici barbarlık, vahşilik ve dokunulmazlık bu şiddeti karakterize ediyor" dedi.

Af Örgütü raporunda 1600 Fransız ve 6000 Afrika Birliği askeri varlığının olmasına rağmen anti-balaka olarak bilinen Hıristiyan militanların Müslümanlara hala saldırılarını sürdürdüğünü söyledi. Örgüt "Uluslararası güçler sivilleri korumak için süretli şekilde başarısız oluyor ve anti-balaka militanlarına kendilerini savunmak için izin veriliyor. Bunun sonucunda şimdi şiddet tüm Orta Afrika Cumhuriyeti'ne yayılma tehlikesi taşıyor" dedi.

Sadece geçen hafta bir grup Orta Afrika askeri Bangui'de halkın önünde bir isyancı olduğundan şüphelendikleri bir Müslüman'ı vahşice linç ederek öldürdü.

Dün BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon bölgeye daha fazla barış gücü askeri gönderilmesini talep etti.