"Orta Afrika Cumhuriyeti'ne heyet" çağrısı

"Orta Afrika Cumhuriyeti'ne heyet" çağrısı

Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki gelişmelerin ele alındığı İİT İcra Komitesi toplantısına katılan Dışişleri Bakanı Davutoğlu, özel bir heyetin bölgeye gönderilmesi çağrısında bulundu

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İslam İşbirliği Teşkilatı'nın (İİT) Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki son gelişmelerin ele alındığı İcra Komitesi toplantısında yaptığı konuşmada, derhal özel bir heyetin bölgeye gönderilmesi gerektiğini belirtti.

Cidde'de basına kapalı olarak gerçekleştirilen toplantı, İİT Genel Sekreter İyad Medeni'nin yaptığı açılış konuşması ile başladı. Konuşmasında Orta Afrika Cumhuriyeti'nde Müslümanların hedef alındığı saldırılara değinen Medeni, bu konuda İslam ülkelerinin hızla harekete geçmesi çağrısında bulundu.

Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki güvenlik ve insani durumun hızla kötüleşmesinin büyük bir endişe kaynağı olduğunu belirten Davutoğlu, devlet otoritesinin zayıflaması ve hukuk devletinin çöküşünün durumu daha da vahim hale getirdiğini kaydetti.

Mevcut koşullarda Orta Afrika Cumhuriyeti'nin parçalanma ve kalıcı bir bölünme tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirten Davutoğlu, özellikle Müslümanların maruz kaldığı baskı ve şiddete dikkat çekerek, onbinlerce Müslümanın hayatlarını kurtarmak için ülkenin kuzeyinde gittiğini ve çevre ülkelere sığındığını kaydetti. İİT'ye, gelişmeleri yerinde gözlemlemek üzere Orta Afrika Cumhuriyeti'ne bir heyet göndermesi ve aynı zamanda özel bir temsilci ataması çağrısında bulunan Davutoğlu, bu çerçevede Orta Afrika Cumhuriyeti makamları ve çevre ülkelerle işbirliği ve koordinasyon içinde çalışılması gerektiğini vurguladı.

1392912125_00005383042-kopya.jpg

Toplantının ardından gazetecilere açıklama yapan Davutoğlu, Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki gelişmeleri en başından itibaren çok yakından takip ettiklerini ifade etti. Bugünkü toplantının hazırlık sürecine ilişkin bilgi veren Davutoğlu, "Oradaki gelişmeler ve Müslümanlara yönelik yaygın bir katliamın ortaya çıkması, Müslümanların Çad ve Kamerun'a büyük kitleler halinde göç etmesine paralel olarak biz, İİT Genel Sekreteri İyad Medine ile bir görüşme gerçekleştirdik. Kendisine, süratle olağanüstü bir icra komitesi toplantısı yapılması teklifinde bulundum. Ayrıca özel bir heyet göndererek, bir eylem planı çıkarılmasının da gerektiğini söyledim. Bu çerçevede İyad Medeni Çad'a bir ziyarette bulundu, daha sonra da bizimle tekrar temasa geçerek bu toplantıyı organize etmek üzere harekete geçti" dedi.

Davutoğlu, komitedeki toplantının içeriği hakkında ise şunları söyledi:

"Bugün burada Orta Afrika Cumhuriyeti'nde de alınabilecek tedbirler ve yapılabilecek işlerle ilgili önce yürütme komitesi 6 ülke ile daha sonra da bütün üye ülkelerin katılımı ile ilgili bir toplantı gerçekleştirdik. Biz Türkiye olarak hemen harekete geçilmesini, özellikle 4 alanda insani, güvenlik, siyasi geçiş ve çevre ülkelerdeki mülteciler konusunda kapsamlı bir rapor hazırlanarak İİT'nin ilgili birimleri ile birlikte alandaki görünülürlülüğünün ve etkinliğinin ortaya konulmasının gerekliliğini ifade ettik. Bu çerçevede de kararlar alındı. Zaten dönem başkanı Gine'nin Dışişleri Bakanı Lounceny Fall benim de çok değerli bir dostumdur. Geçmişte de BM'de Orta Afrika Cumhuriyeti için özel misyon üstlenmişti. Onunla da ikili bir toplantı yaptık. Orta Afrika Cumhuriyeti'ne gerekirse birlikte gitme konusunu ele aldık."

1392912292_00005383046-kopya.jpg

İİT Genel Sekreteri Medeni'nin de üye ülkeleri harekete geçirecek şekilde bu kararları bütün üye ülkelere ileteceğini söyleyen Davutoğlu, "Ayrıca bize AB'den son dönemde gelen talepler konusunda İTT Dönem Başkanına ve Genel Sekreterine de bilgi verdim. Bu konularda Afrika Birliği'nin ve AB'nin Orta Afrika ülkeleri birliğinin ve BM'nin şu ana kadar çok daha hızlı ve erken hareket ettiklerini ve İİT'nin bunlardan geri kalmaması gerektiğini de vurguladım. Süratle devreye girmenin zorunlu olduğunu vurguladık" diye konuştu.

Cidde'deki toplantının son derece faydalı olduğunu belirten Davutoğlu, "Ümit ederiz ki Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki kardeşlerimizin çektiği ızdıraplara çözüm olacak şekilde adımlar atılır" şeklinde konuştu.

Ayrıca bir heyetin çalışmalar yapmak üzere bölgeye gideceğini de ifade eden Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Önce bir heyet gidecek ve orada çalışmalar yürütecek. AB ve BM ile temas halindeyiz. Türkiye olarak zaten biz çalışma başlattık, İİT'nin çalışma sistemini bildiğimiz için gecikme olmaması amacıyla önümüzdeki hafta özel bir temsicimiz, TİKA temsilcileri ile Afrika İşleri Genel Müdürümüz Hulusi Kılıç başkanlığında bir heyet, insani ve siyasi durumu görmek üzere gidecekler. O heyetin getirdiği raporlara göre biz İİT'ye de AB'ye de daha somut önerilerde bulunacağız."

(AA)