Orta Afrika Cumhuriyeti'nde SMS yasağı

Orta Afrika Cumhuriyeti'nde SMS yasağı

Orta Afrika Cumhuriyeti'nde, "güvenliğin tesisine katkıda bulunulması amacıyla" kısa mesaj kullanımı yasaklandı. Yasak, ülkedeki sivil toplum kuruluşlarının sert tepkisine neden oldu.

Telekomünikasyon Bakanlığı hükümetin, ülkede güvenliğin tesisine katkıda bulunmak için yeni bir emre kadar kısa mesaj kullanımını yasakladığını duyurdu.

Cumhurbaşkanı Catherine Samba-Panza da açıklamasında, bazı kişilerin sadece siyasi amaçlarla gençleri kullanmayı amaçladığını vurgulayarak, kararı desteklediğini açıkladı.

Kararın kısa mesajlarla genel grev çağrısının yayılmasını engellemek için alındığı belirtiliyor.

"YASAK, DİKTATÖRLÜĞE DOĞRU DÖNÜŞ"
Sivil toplum kuruluşu Tüketim İzleme Merkezi'nin Başkanı Marcel Mokoapi, Başbakan Andre Nzapayeke'nin kısa mesaj kullanımını yasaklama kararının ifade özgürlüğüne darbe vurduğu değerlendirmesinde bulundu.

Mokoapi, bu kararın diktatörlüğe ve totaliterliğe doğru dönüşün göstergesi olduğunu savundu.

Hükümetin düzensiz olarak satılan SIM kartları denetleyemeyeceğini belirten Mokoapi, asılsız haberlerin arkasında bulunan, karmaşa yaratmaya çalışanların kimliğini belirlemek için cep telefonu operatörlerine baskı yapmak yerine yetkililerin kısa mesajları yasaklama ve vatandaşları önemli bir hizmetten yoksun bırakma yolunu seçtiğini iddia etti.

"Collectif Centrafrique debout" (Ayağa kalkmış Orta Afrika Topluluğu) adlı bir örgüt geçen hafta sonu, başkent Bangui'de iç çatışma yaşanacağı uyarısında bulunarak, halkı "sivil itaatsizliğe" çağıran mesajlar göndermeye başlamıştı.