ORC Son Seçim Anketi Partilerin Oy Oranları

ORC Son Seçim Anketi Partilerin Oy Oranları

2015 genel seçimleri son anket sonucları ne durumda? ORC seçim anketinde AK Parti oy oranı yüzde kaç oldu?

2015 genel seçimleri öncesi ORC son seçim anketini ORC Araştırma Başkanı Mehmet Murat Pösteki açıkladı. Buna göre Mayıs'ta yapılan son ankette AK Parti yüzde 47.5 oldu.

7 Haziran seçimleri öncesi kamuoyu araştırma şirketleri anket sonuçlarını paylaşıyor. Seçimlere ilişkin konuşan ORC Araştırma Başkanı Mehmet Murat Pösteki, araştırmalar ışığında, "AK Parti'nin tek başına iktidar" göründüğünü belirterek "HDP barajı geçse de, geçemese de bu gerçek değişmiyor. Zaten HDP de barajı geçemiyor" dedi.

ORC ANKET SONUÇLARI ŞÖYLE

ORC'nin 4-7 Mayıs tarihleri arasında yaptığı 2450 katılımcıyla yaptığı araştırmada kararsızlar dağıtıldıktan sonra partilerin oy oranları şöyle oldu:

AK Parti: 47.5
CHP: 23.9
MHP: 15.0
HDP: 8.1
SP: 4
DİĞERLERİ: 1.5

AK PARTİ YÜZDE 47.5, HDP GEÇEMİYOR

Son genel ve yerel seçimleri en yakın tahmin eden araştırmacılardan olan Pösteki, 7 Haziran'a ilişkin şu tespitleri yaptı: 

-"Mayısta AK Parti yüzde 47.5 çıkmıştı, o seviyelerde görünüyor. HDP'nin barajı geçip geçmemesi, sadece anayasa'yı referanduma götürme çoğunluğu olan 330'un üzerini etkiliyor."

BABAM BiLE iNANMIYOR

-"HDP barajı geçemezse, CHP yüzde 30'ları bulamazsa 'Seçimlerde hile yapıldı' diyecekler. CHP'nin açıkladığı vaatlere kimsenin bir itirazı yok. Benim babam da emekli, o da 'Güzel' diyor ama bunların olmayacağını da biliyor, samimi görmüyor.

Özellikle AK Parti seçmeninin Başbakan Davutoğlu'ndan beklentisi "Reis'i başkan yapalım" söylemini kullanması. Bu durumda, AK Parti'nin oyları yüzde 50'lere doğru yükselebilir. O zaman da 367'ler konuşulmaya başlanır.

DİĞER ANKET SONUÇLARI NASIL?

5 genel seçimlerine sayılı günler kala son durum ne? Siyasi partilerin oy oranları nasıl? En son seçim anketlerinde hangi parti ne kadar oy aldı?

ANDY-AR SEÇİM ANKETİ SONUÇLARI

Andy-Ar şirketinin siyaset dünyasında sarsıntı yaratacak anketi 21-24 Mayıs tarihleri arasında 49 ilde 4 bin 166 denekle yapıldı. Kararsızlar dağıtıldıktan sonra partilerin alacağı oy oranı şöyle görünüyor;

AK PARTİ: yüzde 41.9
CHP: yüzde 25.8
MHP: yüzde 16.0
HDP: yüzde 10.7
SP-MİLLİ İTTİFAK: yüzde 3.2

KONSENSÜS SEÇİM ANKETİ

Konsensus anketine 'Bu pazar seçim olsa hangi partiye oy verirsiniz?' şeklindeki soruya kararsızlar dağıtılmadan AK Parti 32.2, CHP 19.7, MHP 11.6, HDP 7.1, Diğer 2,9. Kararsızların oranı ise 11,8, oy kullanmaya gitmeyeceğim ya da boş oy kullanacağım şeklinde cevap verenlerin oranı ise yüzde 9, ankete cevap vermeyenlerin oranı ise 5.7 şeklinde. Kararsızlar dağıtıldıktan sonra ise oranlar; AK Parti 43.9, CHP 26.7, MHP 15.8, HDP 9.7, Diğer 3,9 şeklinde ortaya çıktı.

GENAR SEÇİM ANKETİ 

GENAR anketine göre; AK Parti 44.5, CHP 25.4, MHP 15.9, HDP 9.5, Diğer 3,9 şeklinde ortaya çıktı. GENAR Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Aktaş, "son günlerde CHP ve MHP'nin oylarının seçim beyannamelerini açıkladıkları dönemdeki gibi bir hareketlilik yok. Mesela CHP beyannamesini açıkladığı dönemde 27 bandına çıkmıştı ancak son günlerde yaptığımız araştırmalara göre CHP tekrar 25'e düştü" dedi.