Operasyona Çıkmak istemeyen İki Subay Tutuklandı

Operasyona Çıkmak istemeyen İki Subay Tutuklandı

Şırnak’ta PKK’lı bir grupla girilen çatışmanın ardından saldırının gerçekleştiği bölgeye çıkılması yönündeki emre ‘kayıp verileceği’ gerekçesiyle uymayan iki subay tutuklandı.

Şırnak’ta PKK’lı bir grupla girilen çatışmanın ardından saldırının gerçekleştiği bölgeye çıkılması yönündeki emre ‘kayıp verileceği’ gerekçesiyle uymayan iki subay tutuklandı.
 
Gitmemiz durumunda zayiat verebiliriz
 
Hürriyet gazetesinden Dinçer Gökçe’nin haberine göre, 23’üncü Jandarma Sınır Tümen Komutanlığı Askeri Mahkemesi’nde görülen dava dosyasında olay şöyle anlatıldı:
 
Şırnak Çakırsöğüt Jandarma Komando Tugay Komutanlığı’nda görevli bir bölük asker, 12 Ekim akşamı operasyon bölgesine ulaştı. Başlarında Jandarma Üsteğmen F.M.’nin bulunduğu askerlerin mevzilerine PKK’lılarca taciz ateşi açıldı.
 
15 dakika kadar süren çatışma sonrası Üsteğmenin F.M.’nin bilgilendirdiği Tabur Komutanı Binbaşı H.D., aynı gece 22.40’ta üsteğmeni arayıp taciz ateşi açılan noktaya gitmelerini istedi.
 
F.M. ise, komutanı H.D.’ye “Komutanım söz konusu yer çok tehlikeli. Gitmemiz durumunda zayiat verebiliriz. Söz konusu nokta hakim bir nokta” karşılığını verdi.
 
Vebalini alamam
 
Binbaşı H.D.,“Doğru söylüyorsun” diye onayladığı sabaha karşı 01.00 sıralarında Üsteğmen F.M.’yi tekrar arayıp “Ben de oranın tehlikeli olduğunu biliyorum” diyerek tepeye çıkmasını istedi.
 
F.M. ise “Komutanım, personelimin başına bir iş gelirse ben bunun vebalini alamam” yanıtı vererek tepeye çıkılması yönündeki emre uymadı.
 
F.M.’yi bir kez daha “Seni anlıyorum” diyerek arayan H.D,“Ancak, ‘çıkamayacağım’ demek de ne demek. Bu olmaz. Gerekirse 100-150 metre ilerleyip keskin nişancılarla orayı gözetleyip ‘görevi tamamladık’ da diyebilirsin. Yaptık geldik deriz” dedi.
 
O tepeye çıkılacak!
 
Sabah saat 06.00’da Yüzbaşı Ü.V.A. ile birlikte bölgeye giden Binbaşı H.D., “Evet arkadaşlar bu tepeye çıkmamız isteniyor. Ne diyorsunuz” derken devreye giren Yüzbaşı Ü.V.A. “Komutanım, personelimiz malumunuz ikmalden dolayı yorgun. Kumanyalarımızı iki günden beri idareli kullanıyoruz; kumanyalarımız çok kısıtlı. Uygun görürseniz personelimi buraya çıkarmayı uygun görmüyorum” diye konuştu.
 
H.D. ise astlarına dönüp, “Geceden beri ben de söylemiyor muyum sanıyorsunuz. Fakat görevi bizden istiyorlar” dedi.
 
Binbaşı H.D.’nin, operasyon alanında subaylarla yapılan istişare sonrası üstleriyle yaptığı telefon trafiğinden  “O tepeye çıkılacak” mesajı çıktı.
 
Dava dosyasına göre, operasyon için son karar Tugay Komutanı Tuğgeneral A.O.G. tarafından verildi.
 
İki subaya tutuklama
 
Yürütülen idari soruşturma kapsamında askeri savcılık iki subayın ifadelerini aldı. Askeri mahkemede de benzer savunma yapan iki subay için  “Büyük zarar veren emre itaatsizlikte ısrar” suçlamasıyla tutuklama kararı çıktı.
 
Üsteğmen F.M. adına yapılan tutukluluk itirazı başvurusunda ise “Yasal olmayan, uygulanması imkânsız veya konusu suç olan emirlerin mevcudiyeti, itaatsizlikte ısrar suçu oluşturmaz” denildi.