Abdullah Büyük

Abdullah Büyük

Önce tevhid, sonra namaz



Ülke iyiden iyiye seçim sath-ı mailine girdi. İnsanımızın Gazze duyarlılığı giderek azalıyor. İnsan ve toplum psikolojisi, olaylara anlık tepki vermeye eğilimli. Tepkilerin uzun soluklu hale gelmesi, öncülerin gayret ve yönlendirmelerine bağlı.
Gazze ile yükselen ümmet ve kardeşlik bilincini hep diri tutmak için bizlere, özellikle namaz gönüllülerine büyük görevler düşüyor...
Geçtiğimiz hafta katkıda bulunduğumuz tüm faaliyetler bu minvalde idi.
Umran Hareketi olarak Bağcılar-Sancaktepe Kültür Merkezi"nde düzenlediğimiz "Ümmet Bilinci ve Kardeşlik Çağrısı" konulu panelimiz; başta ulusalcılık olmak üzere ümmet bilincini parçalayan sapmalara dikkat çekerek, yerel ve küresel ölçekte İslâm kardeşliğini yeniden canlandırmanın vazgeçilmezliğini ortaya koymaktı. Prof. Dr. Burhaneddin Can"ın derinlikli ve detaylı sunumuna yaptığımız katkılarla gerçekleşen panel; "ümmetin uzun soluklu yürüyüşü" sloganı ile yayınına devam eden Umran Dergisi"nin kalıcı bir etkinliği olarak belleklere kazındı.
Pazar günü, İlim Yayma Cemiyeti Yalova şubesinin düzenlediği Filistin"e Dua gecesinde kardeşlerimiz için dualarımızı, Siyonist katiller aleyhine de beddualarımızı yükselttik. Gecenin yükünü üstlenen ve hazırladıkları harika slayt ve gösterilerle bizlere farklı duygular yaşatan Engin Yusuf Gezer ve ekibini tebrik ediyorum. Yine aynı gün, Kartal Hasanali Yücel Kültür Merkezi"nde Gönüllü Hanımlar Derneği"nin organize ettiği "Yol Haritamız Kur"ân" konulu konferansımız da Kur"ân, namaz ve ümmet/kardeşlik bilincini diri tutmaya yönelikti.
Geçen Salı günü Urfa"da idik. Polen Kitabevi"nin organize ettiği "Yol Haritamız Kur"ân" konulu konferansımız aynı zamanda Urfa TV"de de yayınlandı. Urfalı kardeşlerimizin Kur"ân ve Namaz davasına gösterdikleri ilgi gerçekten takdire şayan. Tebrikler ve teşekkürler...
Namaz Gönüllüleri olarak son iki aydır yaptığımız tüm programlarda ise; namazla birlikte Gazze ve ümmet/kardeşlik bilinci konuşmalarımızın etrafında döndüğü ana konular oldu.
Son konuşmalarımızda; özellikle şu âyetin mesajını kardeşlerimizle paylaşmaya çalıştık:
"Hiç kuşkusuz Allah, benim ben. Benden başka hiç bir ilah yoktur. Öyleyse bana kulluk et ve beni anmak için namaz kıl." (Taha 20/14)
Âyeti tefsir eden üstad Seyyid Kutub"un ifadesi ile; Yüce Allah'ın birliği ilkesi İslâm"ın temel direğidir. Onun için yüce Allah, bu ilkeyi, bütün pekiştirme yöntemlerini kullanarak vurguluyor. "İnnenî ene Allahu: Muhakkak ki ben, (evet) ben Allah"ım" şeklindeki ilk "olumlu" cümleye Arap dilinin bilinen bütün pekiştirme edatlarını yüklüyor. "Lâ ilâhe illa ene: Benden başka bir ilah yok" şeklindeki ikinci cümlede de "olumsuzluk" ve "istisna" edatlarını bir arada kullanarak kesin bir "soyutlama" anlamı kazandırıyor. Birinci cümle ilahlığın sırf Allah'a özgü olduğunu perçinlerken ikinci cümle bu sıfatı, O'nun dışındaki her şeyden soyutluyor. "İlah"ın varlığı, bu ilaha kulluk edilmesini gerektirir. Kulluk, hayattaki her türlü faaliyette yüce Allah'a yönelme anlamına gelen geniş kapsamlı bir kavramdır. Fakat burada özellikle namaz ibadetinden söz ediliyor: "Beni anmak için namaz kıl." Çünkü namaz en "bütünleşmiş" ibadet biçimi ve yüce Allah'ı anmanın en mükemmel yoludur. Çünkü namaz sırf Allah'ı anma amacına yönelik olduğu belli olan, başka her türlü yan etkiden ve amaçtan arınmış olduğu tartışmasız olan bir ibadet biçimidir. Namaz, insanların vicdanlarını sırf bu amaca yönelmeye hazırlar, yüce Allah ile ilişki kurma özlemi üzerinde konsantre eder, hissî yoğunlaşma sağlar.
Üstad Mevdudi bu âyet hakkında der ki; "Namaz insanlara dünyevi zevkler nedeniyle Allah'dan gafil olmamaları ve insanın kendi başına bağımsız bir varlık değil, Allah'ın kulu olduğunu hatırlamaları için günde beş vakit olarak farz kılınmıştır."
Demek, önce Tevhîd, sonra kulluk geliyor; kulluğun özü ve özeti ise namaz.
NOT: -26 Şubat Perşembe, saat 19.00"da Araştırma ve Kültür Vakfı İzmit şubesinde "Hak-Batıl Mücadelesi" konulu sohbetimiz var.
- 27 Şubat Cuma, saat 20.00"de Çamlıca Umran Kültür Evi"nde Reşat Petek"le birlikte "28 Şubat"ı konuşuyoruz. Tlf: 0530 409 32 21.
(- 28 Şubat, Saat: 18.00"de AKV Fatih Merkez şubede; Cevat Özkaya ve Prof. Dr. Mustafa Erdoğan "28 Şubat Süreci"ni konuşacaklar.)
- 28 Şubat Cumartesi, Gümüşhane Kültür Merkezi"nde Ahmet Bulut ve Ömer Naci Yılmaz"la birlikte Namazla Diriliş panelimiz var.
- 1 Mart Pazar günü ise; aynı ekiple Gümüşhane"nin Kelkit ve Köse ilçelerinde Namazla Diriliş programlarımız olacak, inşallah.

vakit

Bu yazı toplam 11427 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar