Öldüren başörtüsü yasağına cevap veremedi

Öldüren başörtüsü yasağına cevap veremedi

Eski Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı'ya gelen bu soru 28 Şubat davasına damga vurdu

Ayşenur Parıldak'ın haberi:

Sağlık karnesinde başörtülü fotoğraf bulunduğu için tedavisinde zorluk çıkartılan ve bu sırada ölen Medine Bircan vakası 28 Şubat davasına damga vurdu.

Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 103 sanığın yargılandığı davanın dünkü duruşmasında eski Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı’nın çapraz sorgusuna kaldığı yerden devam edildi. Söz alan müşteki avukatlarından Reşat Petek, elinde tuttuğu yaşlı bir kadının resmini gösterdi ve “Bu kadın başı açık fotoğraf istendiği için hastaneye alınmadı ve hayatını kaybetti.” dedi.

Karadayı fotoğraf hakkında yorumda bulunmazken, Mahkeme Başkanı Tayyar Köksal, “Hastanede tedavi edilmeyen bir kişinin hükümetle alakası yoktur.” ifadelerini kullandı. Bu kez müşteki avukatlarından Necip Kibar fotoğrafı eline alarak soruyu tekrarlamak istedi. Bu duruma, bazı sanıklar ve sanık yakınları bağırmaya başladı. Taraflar sakinleşmeyince duruşmaya ara verildi.

Petek’in fotoğrafını gösterdiği Medine Bircan, kanser hastasıydı ve diyalize de girmesi gerekiyordu. Ancak, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde sağlık belgelerinde başı açık fotoğraf olması gerektiği ileri sürülerek engel çıkartıldı. Tedavi için gerekli olan rapor geciktirildi. Bircan bu sırada hayatını kaybedince yaşadıklarından kamuoyu haberdar oldu.

ÇEVİK BİR’DEN KARADAYI’YA ZOR SORU

Öte yandan Karadayı, çapraz sorgusu sırasında müşteki avukatlarının sorularını cevaplamadı. Dava kapsamında yargılanan silah arkadaşlarının Batı Çalışma Grubu’yla (BÇG) ilgili soruları karşısında ise zor anlar yaşadı. Sanıklardan emekli Org. Çevik Bir’in avukatı Vefa Toklu, “5 Mayıs 1997 tarihli BÇG bilgi ihtiyaçları konulu belgeyi size arz ettiler mi?” sorusunu yöneltti. Karadayı, “Bize bir sürü belge gelir. Bunların hepsini hatırlamamız mümkün değil.” demekle yetindi. Bunun üzerine Çetin Doğan, “BÇG hakkında detaylı bilgi sahibi olmadım, dediniz ama ben bu ifadelerden BÇG hakkında detaylı bilgi sahibi olduğunuzu çıkarıyorum.” ifadelerini kullandı. Dönemin Genelkurmay 2. Başkanı Çevik Bir de şu soruyu yöneltti: “İddianamenin 242. sayfasında Meclis Darbeleri Araştırma Komisyonu’ndan 3 belge gönderiliyor. Bu belgelerin ikincisinde Sayın Komutan, BÇG’nın kurulduğunu ve çalışmalara başladığını ifade ediyor. Bu belgeyi hatırlıyor musunuz?” Karadayı’nın cevabı ise “Hatırlamıyorum.” oldu. Sanıklardan emekli Korg. Vural Avar da BÇG hakkında Karadayı’ya bilgi verildiğine şahit olduğunu kaydetti. Avar’ın, “Genelkurmay 2. Başkanı’na bazen vekâlet ediyordum. BÇG elemanlarının size BÇG hakkında bilgi verdiklerini hatırlıyor musunuz?” sorusuna Karadayı, yine “Hatırlamıyorum.” karşılığını verdi. Bu cevap üzerine Avar, “Ama bunlardan birinin tanığı benim.” diye ekledi.

Zaman