Olaylar alarm verici

Olaylar alarm verici

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Psaki, Irak ordusunun bazı şehirleri terk etmesi ile ilgili, "Son günlerdeki olaylar alarm verici" dedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, Irak ordusunun Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütüne karşı Kerkük ve Musul gibi şehirleri terk etmelerini eleştirerek "Son günlerdeki olaylar alarm verici. Yapısal bir kırılma olduğu açık. Bazı güvenlik güçlerinin attığı adımlardan ve tepkilerinden hayal kırıklığı duyuyoruz ama Irak’a yönelik taahhüdümüz uzun vadeli" dedi. 

Psaki, günlük basın toplantısında, Uluslararası Göç Örgütüne göre, Musul ve çevresindeki şiddet nedeniyle son günlerde 500 bin kişinin, Anbar’daki çatışmalar nedeniyle de 430 bin kişinin yerlerinden olduğunu belirtti. 

Irak’ta yerlerinden edilen insanlara yardım etmek için ABD olarak uluslararası organizasyonlara 12,8 milyon dolar ek destek verme kararı aldıklarını bildiren Psaki, ABD’nin önceki yardımları da eklendiğinde 2014 mali yılı içinde Irak’a yönelik insani yardım miktarının 136 milyon doların üzerinde olduğunu söyledi.

Irak Başbakanı Nuri El-Maliki’nin IŞİD’e karşı ABD’nin insansız hava araçlarının kullanması talebinde bulunduğuna yönelik haberlerinin sorulması üzerine Psaki, "Bu haberleri teyit etmiyorum" yanıtını verdi.

ABD askeri göndermek haricinde tüm seçeneklerin masada olduğunu aktaran Psaki, "İnsansız hava araçları da dahil mi" sorusu üzerine ise "Asker gönderme hariç tüm seçenekler masada" ifadesini tekrarlayarak bu seçeneği doğrudan reddetmedi. Psaki, Irak’a kısa vadede acil ek askeri destek ihtiyacı olabileceğini kaydetti.

Psaki, çatışmalardan bazı Iraklı güvenlik güçlerinin kaçmasıyla ilgili olarak da "Son günlerdeki olaylar alarm verici. Yapısal bir kırılma olduğu açık. Bazı güvenlik güçlerinin attığı adımlardan ve tepkilerinden hayal kırıklığı duyuyoruz ama Irak’a yönelik taahhüdümüz uzun vadeli" diye konuştu. Psaki, son günlerdeki gelişmelerin, Irak güvenlik güçlerinin IŞİD ile mücadele etme kapasitesini artırma konusunda daha fazlasını yapmaları gerektiğini ortaya koyduğunu kaydetti.

Maliki’nin ulusal birlik oluşturma konusunda yeterli çaba harcayıp harcamadığına yönelik bir soruyu Psaki, "Maliki daha fazlasını yapabilirdi" diye yanıtladı. 

Irak'tan ABD personelinin tahliye edilmesi ihtimali konusundaki bir soru üzerine de Psaki, Irak’taki büyükelçilik ve konsoloslukların açık olduğunu ve normal statüde çalışmaya devam ettiklerini bildirdi.

Biden, Maliki'yle telefonda görüştü

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Irak’taki gelişmeler nedeniyle Irak Başbakanı Nuri El Maliki’yle telefonda görüştü.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamaya göre Biden, görüşmede ABD’nin, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütüne karşı mücadelesinde Irak ile birlikteliğinin altını çizdi.

Biden, büyüyen IŞİD tehdidine karşı, Stratejik Çerçeve Anlaşması altında, Irak ile iş birliğini ve bu ülkeye yönelik güvenlik desteklerini artırmayı sürdürmeye hazır olduklarını aktardı.

Joe Biden ayrıca Irak toplumunun tüm taraflarının, ortak düşmanları olan IŞİD’i mağlup etmek için birlikte olması ve kalıcı siyasi uzlaşmaya varmasının kritik önemine dikkati çekti.

haber 7