Oğul Kaddafi iktidara yürüyor!

Oğul Kaddafi iktidara yürüyor!

Şiddet ve kargaşanın hüküm sürdüğü Libya'da, Zintan Tugayları adlı grup Kaddafi'nin oğlu Seyfülislam'ı başa geçirmeye çalışıyor.

Libya'yı 42 yıl boyunca yönettikten sonra, 2011'de halk tarafından linç edilen Muammer Kaddafi'den kalan otorite boşluğu, ülkedeki şiddet olaylarını körüklemeye devam ediyor. İrili ufaklı silahlı gruplar kendi hakimiyet alanlarını belirlerken Trablus hükümeti, emekli General Halife Hafter yanlıları ve radikaller arasındaki güç mücadelesi de hız kesmiyor.

2011 devriminde önemli bir rol üstlenen Zintan Tugayları'nın da güç kazanmak için çarpıcı bir yola başvurduğu iddia edildi. İsimlerini kontrol ettikleri bölgeden alan Zintan Tugayları'nın, Kaddafi'nin en büyük oğlu Seyfülislam Kaddafi'yi tekrar ülkenin başına getirmeyi planladığı bildirildi.

Mondafrique adlı internet gazetesi, Seyfülislam Kaddafi'nin, tutuklu bulunduğu Zintan hapisanesinde silahlı grupların liderleriyle görüştüğünü aktardı.

Trablus hükümeti, Seyfülislam Kaddafi'nin kendilerine teslim edilmesini talep etmiş, Zintan ise talebi reddederek eski diktatörün oğlunu elinde tutmaya devam etmişti.

KAÇIŞ SÜRÜYOR

Şiddet olaylarının 2011 devrimini andırır seviyeye tırmanmasıyla yabancı uyruklular Libya'yı boşaltıyor. ABD ve Avrupa ülkelerinin vatandaşlarıyla diplomatik temsilcilerini bölgeden çağırmasından sonra dün de Filipinler ve Hindistan uyruklu bin civarı işçi tahliye edildi. Libya'da meclis "sivilleri ve devlet kurumlarını korumak için uluslararası müdahale" çağrısında bulunmuş, 124 vekilden 111'i Birleşmiş Milletler Barış Gücü'nün Libya'ya asker yollaması için olumlu oy kullanmıştı.