Öğretmen atamaları kontenjanları son durum

Öğretmen atamaları kontenjanları son durum

Öğretmen atamaları kontenjanlarının dün gece açıklanması bekleniyordu erteleme kararı geldi kontenjanların bu gece açıklanma ihtimali var.

Öğretmen atamaları kontenjanlarınının dün gece açıklanması bekleniyordu ancak MEB beklenen açıklamayı yapmadı. Öğretmen kontenjanlarının açıklanmamasının sebebi Torba yasanın henüz Cumhurbaşkanı onayından geçmemiş olması. 

Bu sebeple ertelenen öğretmen atamaları kontenjanları Cumhurbaşkanı onayının ardından meb.gov.tr sitesinden ilan edilecek. Öğretmen atamaları kontenjanları için açıklamanın yapılacağı saat henüz belli değil, gelen bilgiler bu gece kontenjanların ilan edilebileceği yönünde.  

ÖĞRETMEN ATAMALARI

öğretmen-atamalari.20140911130615.jpg
Meclis'te kabul edilen torba yasayla Milli Eğitim Bakanlığı'na öğretmen ataması yapması için 35 bin kadro verildi. MEB kazandığı 35 bin öğretmen atamaları için elinde yer alan 5 bin atama hakkını da ekleyerek toplamda 40 bin öğretmen ataması yapacak. Haliyle açıklanacak 40 bin öğretmen alımı için kontenjanlar duyurulacak. 

TORBA YASA ONAYI BEKLENİYOR

Milli Eğitim Bakanlığı kontenjan açıklaması ve öğretmen atamaları için Çankaya Köşkü'ne gönderilen Torba yasanın onaylandığının duyurulmasını bekliyor. Onaylamanın ardından torba yasa Resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girecek. Hemen ardından da MEB öğretmen atama kontenjanlarını duyurup, öğretmen atamalarına başlayacak. 

öğretmen-kontenjanlari-okullar-meb.20140911130550.jpg
TORBA YASA'NIN ONAY YOLUNDAKİ SON DURUMU

TBMM Kanunlar ve Kararlar Başkanlığı, Soma'lı madenciler, taşeron sistemi, 35 bin öğretmen ataması ve birçok vergi cezasının yeniden yapılandırılmasıyla ilgili düzenlemeleri de içeren 6 bölümlük "torba kanun" üzerindeki incelemesini tamamladı.

Kanun, bu incelemenin tamamlanmasının ardından, TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in imzasıyla onay için Cumhurbaşkanlığı'na gönderildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yasayı 15 gün inceleme süresi bulunuyor.

"Torba kanunun" Plan ve Bütçe Komisyonu'ndaki görüşmelerine 3 Haziran'da başlandı. Tasarının komisyon görüşmeleri 37 gün, 300 saat sürdü, 61 madde olarak sunulan tasarı, komisyondan 148 madde olarak çıktı.

5 günlük aranın ardından tasarının Genel Kurul'da görüşmelerine 15 Temmuz'da başlandı. Görüşmelere, bayram tatili, Cumhurbaşkanlığı seçimi ve yeni Hükümetin kurulma süreci nedeniyle aralar verildi. 

TBMM Genel Kurulu, "Torba Yasa" için 19 gün, 178 saat mesai yaptı. Verilen aralarla birlikte toplamda kanunun TBMM'de yasalaşma süreci 99 gün sürdü ve 478 saat mesai yapıldı.

Milletvekilleri, Genel Kurul'da önergeler üzerinde 500'e yakın konuşma yaptı.

140 BİN ÖĞRETMEN AÇIĞI VAR
öğretmen-ve-öğretciler-okul.20140911130524.jpg
Okullarda 140 bin öğretmen açığı varken 40 bin öğretmen ataması yapılacak olması eleştiri aldı. 

Eğitim-Sen Başkanı Kamuran Karaca da öğretmen atama sayısının yetersiz olduğunu ifade etti. Okullarda 140 bin öğretmene ihtiyaç varken 40 bin öğretmen ataması yapıldığını belirten Karaca, “Açık yine ücretli öğretmenlerle kapatılmaya çalışılacak. Dolayısıyla eğitimin kalitesi düşecek.” dedi.

Atamaların bu kadar gecikmesinin normal olmadığını kaydeden Karaca, ilçe ve köylere tayini çıkan öğretmenlerin büyük zorluk çekeceğini ve bunun eğitimde büyük aksaklıklara yol açacağını sözlerine ekledi.

ÖĞRETMENLERE HAZIRLIK ÖDENEĞİ BU YIL NE KADAR?

Öte yandan öğretmenlere, öğretim yılına hazırlık ödeneği, 16 Eylül itibarıyla verilecek. Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı imzasıyla illere gönderilen yazıda, Devlet Memurları Kanunu'na göre, öğretmenlere her eylül ayı içinde Bakanlar Kurulunca belirlenecek miktarda, öğretim yılına hazırlık ödeneği verildiği anımsatıldı.
öğretmen-ilköğretim-öğrencileri-sinif.jpg
Öğretmenlere eğitim ödeneği bu yıl 800 lira olarak belirlendi.

Yazıda, "Kamu Görevlilerinin Geneline ve Hizmet Kollarına Yönelik Mali ve Sosyal Haklara İlişkin 2014 ve 2015 Yıllarını Kapsayan 2. Dönem Toplu Sözleşmesi"nde öğretim yılına hazırlık ödeneğinin 2014 yılı için 850 TL olarak belirlendiği bildirildi.

Eğitim öğretim hizmetleri sınıfına dahil öğretmen unvanlı kadrolarda görevli olup fiilen öğretmenlik yapanlara verilen ödenek, 16 Eylül Salı itibarıyla hak sahiplerinin hesaplarına yatırılmaya başlanacak.