Offshore Plaza

Offshore Plaza

Offshore Plaza

Soma faciasının yaşandığı maden ocağına 250 bin liralık sığınma odaları yaptırmayan Alp Gürkan, kömür paralarıyla İstanbul Maslak'ta 80 katlı plaza dikti. Plazaya 17 milyon TL aktaran iki şirketin ise İngiltere'de bir çiftlik evi adresine kayıtlı offhsore şirketleri olduğu ortaya çıktı. Soma Kömür, üç yılda 826 milyon lira gelir elde ettiği halde 2012'de kar açıklamayarak kurumlar vergisi ödemedi. Basın toplantısında yüzde 5 kar marjı ile çalıştığını söyleyen Alp Gürkan'ın şirketinin, son üç yılda 40 milyon TL kar beyan etmesi gerekirken sadece 20 milyon TL kar bildirmesi dikkat çekti.

 

SIĞINMA ODASINA PARA KIYAMADI

 

Soma Kömür'ü kontrol eden Tilaga Madencilik şirketi, kömür ocaklarındaki tehlikelere karşı çalışanlara bir ay boyunca gıda ve hava desteği ile koruyan yaşam odalarına birkaç milyon lira yatırım yapmadı. Şirket 2004 sonrası işlettiği kömürlerden elde ettiği yüksek karları, bugünkü satış değeri milyar dolara Maslaktaki plazayı inşa etti.

 

3 YILDA 826 MİLYON LİRA KAZANDI

 

Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı Alp Gürkan'ın, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılığını ve CEO'luğunu ise oğlu Can Gürkan'ın yaptığı Soma Kömür İşletmeleri A.Ş., 2010-2012 döneminde toplamda 826 milyon TL gelir elde etti. Ancak şirket 2012 yılında etmediğini açıkladı. Ticaret sicil kayıtlarına göre şirket 2010 ve 2011 dönemlerinde elde ettiği karını olağanüstü yedek akçe olarak sakladığını duyurdu. Şirket, 2009 yılında elde ettiği karı ise geçmiş yıllardaki zararlardan düşerek herhangi bir kar bildiriminde bulunmadı. Soma Kömür'ün yüzde 53 hissesini elinde tutan Tilaga Madencilik şirketinin aynı dönemde Maslak'ta yüzlerce milyon dolar değerindeki 80 katlı plaza inşaatını kısa sürede tamamlaması dikkat çekti.

 

20 MİLYON TL NEREDE?

 

Dün Soma'da düzenlediği basın toplantısında yüzde 5 kar ile çalıştıklarını beyan eden Alp Gürkan'ın şirketi Soma Kömür, İstanbul Sanayi Odası'nın 500 büyük sanayi şirketi listesine göre 2010-2012 yıllarında 826 milyon lira üretimden satış hasılatı elde etti. Gürkan'ın hesabına göre oranlandığında şirketin bu dönemde elde etmesi gereken kar tutarı 40 milyon TL'ye karşılık geliyor. Ancak Soma Kömür'ün İSO'ya gönderdiği bilgilere göre şirketin üç yılda açıkladığı toplam kar tutarı yalnızca 20 milyon TL.

 

S. Investment'a 10 milyon pound

 

Sermayesi 9 milyon olan Tilaga Madencilik'te daha önce 2 milyon 359 bin lira payı bulunan İngiltere'deki offshore şirketi Saff Investment Limited, 30 Eylül 2010 tarihinde sermaye artırımına katıldı. Saff Investment, Tilaga Madencilik'e 14 milyon 749 bin lira para koyarak 59 milyon liralık yeni sermaye içerisindeki payını 12 milyon 390 bin liraya çıkardı. Saff'ın İngiltere'deki adresinin ise onlarca farklı offshore şirketine ev sahipliği yapan çiftlik evi ile aynı olması dikkat çekti. Britanya kayıtlarına göre 10 milyon poundluk varlığı bulunan Saff Investment'ın sahibi görünen kişi ise S. L. P. İsimli bir Britanya vatandaşı. S.L.P, Saff Investment dışında 19 farklı offshore şirketinin daha sahibi ve yöneticisi olarak görünüyor.

 

Plazaya İngiliz kasabasından para transferi

 

30.09.2010 yılında İstanbul Leventteki şirket merkezinde toplanan yönetim kurulu kararı Tilaga'nın sermayesini artırılmasına karar verdi. Şirket sermayesi 9 milyon 436 bin liradan 59 milyon liraya çıkarıldı. Şirkete 50 milyon lira yeni sermaye girişi yapıldı. Tilaga'nın sermaye artırımına eski ortaklar yeni para koyarak katıldı. Ticaret sicil kaydına göre, artırıma katılan 2 şirketin İngiltere'de bir çiftlik adresinde kayıtlı olması dikkat çekti.

 

Offhsore Tilaga'dan 7 milyon TL

 

İngiltere'nin Wiltshire kentindeki bir kasabada çiftliğin adres gösterildiği Tilaga Holdings Limited'in adresi Elms Farm Upper Minety Malmesbury SN16 9PR olarak geçiyor. Galler bölgesinde bir köyün adres gösterildiği şirketin İngiltere resmi ticaret sicil kayıtlarına göre sermayesi sadece 2 pound (7 TL). Tilaga Holdings Limited, 30 Eylül 2010 tarihinde Türkiye'deki Tilaga Madencilik'in sermaye artırımına katılarak 7 milyon TL para koyuyor. Tilaga Madencilik'in sermaye yapısında daha önce 1 milyon 340 bin lira payı olan İngiltere merkezli Tilaga Holdings'in payı sermaye artırımından sonra 8 milyon 383 bin liraya çıktı. Kayıtlara göre Tilaga Holdings'in sahibi McDermott&Partners isimli başka bir şirket. Direktörü ise H.V.S.G isimli bir Britanya vatandaşı. H.V.S.G, çoğu aynı adrese kayıtlı 38 tane daha farklı offshore şirketinin yöneticisi konumunda bulunuyor.