ODTÜ'deki belge skandalı yayılıyor

ODTÜ'deki belge skandalı yayılıyor

ODTÜ'deki belge skandalı yayılıyor

Sahte TOEFL VE IELTS belgeleriyle ODTÜ'de sınıf atlayan öğrencilerle ilgili skandal büyüyor. Yüzlerce öğrencinin skandala dahil olduğu belirtiliyor

Dünya Bülteni / Haber Merkezi

Ortadoğu Teknik Üniversitesi’nde (ODTÜ) hazırlık sınıfı muafiyet sınavlarında patlak veren skandal derinleşiyor.

Yaklaşık 100 öğrencinin üniversiteye sahte IELTS ve TOEFL sonuç belgesi sunarak bir üst sınıfa geçmesinin ardından harekete geçen üniversite yönetimi, şüpheli bütün öğrencilerin ifadesine başvurdu. Yapılan ilk incelemelerde öğrencilerin sahte IELTS ve TOEFL belgelerini bir dönem ODTÜ’de eğitim alan yabancı uyruklu U.A. ve halen üniversitede okuyan İ.C. isimli kişilerden temin ettikleri belirlendi. Organize ve istihbarat ekipleri tarafından yapılan çalışmalarda da söz konusu suç örgütünün, Hacettepe, Atatürk, Marmara ve Gazi başta olmak üzere Türkiye genelinde çok sayıda üniversitede benzer sahtekârlığa imza attıkları tespit edildi. Örgütün, son beş yıl içerisinde sahte diplomayla milyonlarca lira rant sağladığı belirtiliyor.

ODTÜ’yü sarsan skandalı 2 Aralık’ta Zaman Gazetesi aracılığıyla basına sızmıştı. Şüphelilerin, çok sayıda üniversitede benzer sahtekârlığa imza attığı tespit edildi.

Zaman'ın haberine göre skandalın ardından ODTÜ Rektörü Ahmet Acar’ın talimatıyla şüpheli öğrencilerin sözlü ve yazılı savunmaları alındı. Birçok öğrenci, sahte belgeleri U.A. ve İ.C.’den temin ettiklerini kaydetti. Söz konusu suç örgütüne yaklaşık 4 bin lira ödediklerini de itiraf eden öğrenciler, Türkiye’nin farklı üniversitelerinde okuyan yüzlerce kişinin de benzer sahte evraklar aldığını dile getirdi. Bunun üzerine Rektör Acar, 2008 ve sonrasında da benzer olayların yaşanıp yaşanmadığının araştırılmasını istedi. Yapılan araştırmalarda geçmiş yıllarda da onlarca kişinin üniversiteye sahte belge sunduğu belirlendi. Üniversite yönetimi sahte evrakla sınıf atlayan ve üniversiteden mezun olan kişiler hakkında YÖK’e kapsamlı bir rapor sunacak. YÖK de bu rapor kapsamında hareket edecek.

Sahte belge skandalıyla ilgili Organize ve İstihbarat birimleri de kapsamlı bir çalışma yürütüyor. Üniversite yönetiminden U.A. ve İ.C. ile ilgili bilgi alan güvenlik birimleri, yaptıkları ilk incelemelerde U.A.’nın 2008 yılında yurtdışından Türkiye’ye geldiğini belirledi. 2010 yılında yatay geçişle Hacettepe Üniversitesi’ne geçen U.A., bazı öğrencilere sahte belge temin etmesinden dolayı sınır dışı edildi. U.A.’nın, kendi ülkesinde hazırladığı sahte ODTÜ diplomasıyla çalıştığı da kayıtlara geçti. Güvenlik güçleri, U.A. ve İ.C. ile irtibatlı kişileri belirlemeye yönelik çalışma yapıyor. Elde edilen bilgilerin ardından kapsamlı bir operasyonun yapılacağı belirtiliyor.

Öte yandan YÖK de olayın takipçisi. Bir yetkili, bundan sonra yaşanacak süreci şöyle anlattı: “ODTÜ’de yapılan incelemenin sonucuna göre, ilgili öğrenci veya personel hakkında disiplin soruşturması yapılabilir. Sınavlar iptal edilebilir, disiplin cezası verilebilir. Mezun öğrenciler için de suç duyurusunda bulunulabilir. Şu anda inceleme yeni başlatıldığından üniversitenin işlemi beklenecek. Gerek duyulması halinde ise YÖK müdahale edecektir.”