Öcalan'dan HDP ve Köşk adayı talimatı

Öcalan'dan HDP ve Köşk adayı talimatı

İmarlı'ya giden son heyetle görüşen Öcalan, görüşmede en çok HDP ile yeniden yapılanma üzerinde durdu. Öcalan, partinin kendi Köşk adayını çıkarması talimatını verdi.

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Grup Başkanvekili ve Bingöl Milletvekili İdris Baluken, PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın hükümeti, “çözüm sürecine ilişkin henüz yasal düzenleme yapmamasını eleştirdiğini” söyledi.

Öcalan, BDP Grup başkan vekilleri Pervin Buldan ve İdris Baluken ile Halkların Demokrasi Partisi (HDP) Müzakere ve Çözüm Sürecinden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Sırrı Süreyya Önder’den oluşan heyet ile İmralı Cezaevi’nde görüştü.

Baluken görüşmeyi, Fırat Haber Ajansı’ndan Ali Barış Kurt’a anlattı: "Öcalan'ın seçimlere ilişkin şu ifadeleri kullandı: ‘Seçimlerde özellikle tüm baskılara, engellere ve seçim sonrasındaki hilelere rağmen halkımızın kararlı iradesinin ortaya çıkardığı sonuç önemlidir. Bunun örgütlü siyasi yapılarca doğru değerlendirilmesi gerekiyor. Tabii beklenti daha büyüktü. BDP'nin, HDP'nin örgütlü yapıları daha büyük beklentiyi açığa çıkarmada yetersizlikler gösterdi. Önümüzdeki dönemde bunların masaya yatırılarak gerekli tedbirlerin alınması konusunda yeniden yapılanma süreci de önemli. AKP'nin seçim hilelerine başvurması kabul edilemez; demokratik siyaseti öngören çözüm sürecine denk düşen bir yaklaşım değildir."

"HDP İYİ ANLATILMALI"

Baluken, BDP'li milletvekillerinin HDP'ye geçişi ve HDP hakkında da Öcalan'ın görüşlerini şöyle aktardı:

“Öcalan, HDP ile ilgili taban düzeyinde parti organlarında yürüyen tartışmaları sordu. Bunların ne düzeyde olduğunu ve nasıl tartışıldığını öğrenmek istedi.”

“HDP projesinin çok önemli stratejik proje olduğunu ifade etti. Hem Kürt ilkel milliyetçi çevreler hem de bazı Türk sol gruplarının ve sahte aydınların HDP projesinden rahatsız olduğunu kendisinin de takip ettiğini söyledi. Ancak HDP'nin stratejik hamle olarak halka anlatılmasının gerektiğini, emekçiler için stratejik anlamda dostluk hamlesi olduğunu ifade etti.Sorunu kişiye indirgemek ya da BDP'nin bölgeden uzaklaştığını düşünmenin yanlış bulduğunu söyledi ve bu eleştirileri yapanlara demokratik ulus çözümlemesini defalarca okumasını önerdi.”

Baluken, Öcalan'ın “HDP kararlı bir şekilde yoluna devam etmeli” dediğini ve saldırılara karşı öz savunma çalışması önerdiğini ifade etti: Sayın Öcalan özellikle devletin de başından beri HDP'ye yönelik engellemelerinin olduğunu, seçimlerde HDP'ye yönelik çok ciddi ırkçı linçler olduğunu, bunun kabul edilemez olduğunu, bundan sonra bu tavrın ortaya konması durumunda farklı sonuçların ortaya çıkabileceğini söyledi. Çözüm sürecinin demokratik siyasete alan açan ruhuyla HDP'ye saldırıların bağdaşmadığını, dolayısıyla HDP'yi sahiplenme noktasında tüm halkın da duyarlı olması gerektiğini ifade etti. HDP'nin de saldırı, linç olaylarına karşı kendi öz savunmasını öngörecek şekilde politik çalışmalarına ağırlık vermesi gerektiğini belirtti.

İKİ YASA ÖNERİSİ

Öcalan'ın hükümete yönelik eleştirilerini de aktaran Baluken, hükümete Yerel Yönetimler Özerklik Yasası ile Demokratik Sivil Toplum Yasası önerilerinde bulunduğunu bildirdi. 

“Sayın Öcalan hükümetin Kürt meselesinin çözümüne yönelik bugüne kadar yasal düzenlemeler yapmamış olmasını eleştirdi. Kürt meselesinin çözümü için önemli olan bazı hususların mutlaka yasalaşması gerektiğini söyledi.”

“Bunlardan bir tanesinin Yerel Yönetimler Özerklik Yasası, diğerinin de Demokratik Sivil Toplum Yasası olduğunu ifade etti. Yerel Yönetimler Özerklik Yasası bağlamında yetkiyi yerele veren, yerelde demokrasiyi inşa eden düzenlemenin artık elzem olduğunu ifade etti. Türkiye'nin Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı'na şerhini kaldırması gerektiğini söyledi.”

GERİ DÖNÜŞ YASASI

Baluken, “silahlı güçlerin geri dönüşü” hakkında özel bir gündemin olmadığını açıklayarak, “Nihai hedefinde tabii silahlı güçlerin geri dönüşü var ama toplantı esnasında çok konuşmadık. Dışarıya vereceğimiz mesajı yazdırırken belirtti ancak toplantının içeriğinde ayrıntılı şekilde geri dönüş yasasıyla ilgili gündemi çok konuşmadık” dedi.

KÖŞK SEÇİMLERİ

Baluken, Öcalan'ın Cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili mesajını da şöyle aktardı: Cumhurbaşkanlığı seçimi önemli. HDP'nin kendi potansiyelini önemsemesi ve bu potansiyeli birleştirecek şekilde kendi adayıyla seçime girmesi önemlidir.Yerel yönetimler seçiminde ortaya çıkan düzeyi çok aşan bir başarı yakalanabilir. Tüm emekçi halkları kucaklayacak etkili bir aday etrafında bu çalışmanın yürütülmesi gerekiyor. Ortaya çıkacak sonuçlar siyasal, sosyal anlamda bireysel ya da örgütsel hakların elde edilmesinde önemli katkılar sunacak. Kendi adayımız etrafında buluşup oyları çoğaltacağız.