Öcalan'a "Kandil"Darbesi

Öcalan'a "Kandil"Darbesi

İddiaya göre, Öcalan'ın silahsızlanma çağrısını yaptığı açıklamasını okumak için hazırlık yapan HDP, PKK'dan gelen engelleme ile geri adım attı; Öcalan'ın açıklaması okunmadı

Çözüm Süreci'nde Öcalan ile HDP arasında yapılan görüşmelerden sonra, Öcalan'ın kamuoyuna açıklanmasını istediği mesajın PKK tarafından engellendiği, HDP'nin de PKK safında yer alarak engelleme yönünde tavır sergilediği belirtiliyor. İddiaya göre, Öcalan'ın silahsızlanma mesajının çoktan açıklanmış olması gerekiyordu, ancak PKK ile görüşen HDP mesajı açıklamadı. 

Süreci yakından takip eden yazarlardan Abdülkadir Selvi, bugünkü köşesinde, "Kandil, Öcalan’ı açığa düşürme pahasına, silahsızlanma çağrısı yapılmasını engelliyor. HDP, Kandil’in yanında durmak suretiyle, Öcalan’ın mesajını kamuoyuyla paylaşmıyor." diye yazdı. 

Çözüm süreciyle ilgili yürütülen temaslarda önemli bir aşamaya gelindiğini, çözüm adına talep edilen konularda bir anlayış birliği oluştuğunu belirten Selvi, "Sayıları 50 civarında olan hasta hükümlüler
İmralı’daki mahkumların değişimi ve izleme Kurulu’nun oluşturulması" konularında uzlaşma sağlandığını savundu. 

Selvi, yazısına şöyle devam etti:  Öcalan, PKK’nın silahlı mücadeleyi bırakması yönünde  irade beyanında bulundu. 4 Şubat 2015 tarihinde kendisini ziyaret eden HDP heyetine yazılı bir metin verdi. O metinde aynen şöyle yazıyor: Silah miadını doldurdu. Kürt hareketi yoluna demokratik siyasetle devam edecek. Ben de Nevruz’da PKK’yı silahlı mücadeleyi bırakmak üzere kongre toplamaya çağıracağım."

ANLAŞMA SAĞLANMIŞTI, AÇIKLAMA YAPILACAKTI

Ancak sadece Öcalan’ın irade beyanıyla yetinilmemesi konusunda HDP ile hükümet arasında bir görüş birliğine varıldı. Buna göre çözüm sürecinden sorumlu Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan’ın başkanlığında hükümet ve AK Parti temsilcilerinin de katılımıyla ortak bir irade beyanında bulunulacaktı. Açıklanacak metin hazırlanmış, açıklamada bulunacak isimler belirlenmişti. Açıklamanın birkaç dilde yapılması konusunda dahi mutabakata varılmıştı.

Ankara’da açıklama yapılacak olan mekan hazırlanırken, Öcalan’ın mesajı Kandil’den veto yedi. Böylece 2013 Nevruz’un da “Silahlı mücadele dönemi bitti, siyasi mücadele dönemi başladı” diyen Öcalan’ın, 2 yıl sonra benzer ifadelerini içeren mesajı, Kandil’in karşı koyması üzerine açıklanamadı."

"PKK ÖCALAN'A OPERASYON ÇEKİYOR"

Abdülkadir Selvi'ye göre; Kandil, PKK’nın yaşayan lideri olan Öcalan’a karşı operasyon çekiyor. 
Kandil, HDP’nin barajı aşmasını istemiyor. Siyasi kanadın güçlenerek, silahlı mücadelenin önüne geçmesini engellemek istiyor.

HDP, Öcalan’ın silahsızlanma çağrısını kamuoyuna açıklamamak ve Kandil’in silahlı mücadeleye devam eden tutumunun yanında saf tutmakla tercihini İmralı’dan yana değil, Kandil’den yana yaptı.

PKK'DAN AÇIKLAMA: SÜREÇ BİTME NOKTASINDA

Bu arada PKK/KCK sürecin 15 Şubat’la birlikte son derece tehlikeli, kritik ve bitme noktasında olduğunu belirterek hükümetin bir an önce somut adımlar atması gerektiği savunuldu. 

Açıklamada, AK Parti iktidarının son günlerde PKK Lideri Abdullah Öcalan ve hareketlerine atfen doğrudan ve dolaylı yaptığı açıklamalarla kendine göre kamuoyu yaratmaya çalıştığı savunuldu. 

ANF'de yer alan KCK açıklamasında şöyle denildi: 15 Şubat’a kadar başlaması gereken müzakerede hayli yol alınmalıyken, AKP henüz müzakereye bile gelmiş değildir. Oysa 15 Şubat tarihi bizim için çok önemliydi.

AKP’nin artık demagoji, sahte algı yaratma, zamana oynama ve oyalama politikalarını terk etmesi gerekmektedir. Önder APO’yla yaptığı diyalogun ciddiyet ve samimiyeti hemen yarın derhal müzakerenin başlaması, izleme heyetinin oluşması, izleme heyetinin Önder APO’yla görüşmesi ve bu temelde biran evvel somut adımların atılmasıyla ortaya çıkacaktır. Yoksa bizim için sürecin 15 Şubat’la birlikte son derece tehlikeli, kritik ve bitme noktasında olduğunu belirtmek durumundayız.

SELAHATTİN DEMİRTAŞ'TAN AÇIKLAMA

HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, "Çözüm süreci konusunda hükümetin 10 maddelik ev ödevi var. Öcalan ile bu konu görüşülmüş. Mutabakat olursa silah bırakılır" dedi.

HDP TBMM Grup Toplantısı'ndan sonra gazetecilerin sorularını cevaplandıran Selahattin Demirtaş,  PKK'nın silah bırakması konusunda İmralı'dan mesaj beklendiğinin ifade edilmesi üzerine, "Çözüm süreciyle ilgili silah bırakma tartışması yürütülüyor ancak hükümetin 10 maddelik ev ödevi var. Bu da İmralı'da konuşuldu. Bunu neden söylemiyor Başbakan? 'Bu 10 maddede mutabakat sağlanırsa en kısa zamanda silahsızlanmayla ilgili adım atılacak diye görüşme var. Hükümet bu 10 madde yokmuş gibi davranıyor. Hükümet adına yazıp çizenler de 10 maddeyle ilgili bir şey söylemiyor" diye konuştu.

dğnya bülteni