Öcalan, statü İstenmeyeceği Garantisi Vermiş

Öcalan, statü İstenmeyeceği Garantisi Vermiş

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Başdanışmanı Hatem Ete, Çözüm sürecinin, Abdullah Öcalan, PKK ve HDP'nin süreç sonunda ‘statü istemiyoruz’ garantisi vermesiyle başladığını söyledi

Türkiye - Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi ilişkileri ve çözüm süreci Erbil'de, Middle East Research Institute ve Al Sharq Forum tarafından düzenlenen bir panelde ele alındı.

"Türkiye'de barış süreci: Dün, bugün, yarın" başlıklı toplantıda IKBY Sözcüsü Safin Dizayi, Prof. Dr. Mesut Yeğen, Prof. Dr. Vahap Coşkun da birer konuşma yaptı.

Forumda konuşan Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun başdanışmanı Hatem Ete, “Çözüm süreci, Abdullah Öcalan, PKK ve HDP'nin süreç sonunda ‘statü istemiyoruz’ garantisi vermesiyle başladı” dedi.

Oslo sürecinin, Kandil’in özerklik statüsünde ısrar etmesi nedeniyle bozulduğunu belirten Ete, “çözüm süreci”nin, “PKK ve HDP'nin statü istemediklerine" dair garanti vermesiyle başladığını söyledi. Ete, "çözüm süreci"ni daha önce başlatılan açılımlardan farklı kılan noktanın, "PKK'nın silah bırakmaya ikna olması ve bunu özerk bir statü talebine bağlamaması, demokratikleşmeyi yeterli görmesi" olduğunu belirtti.

Sürecin başlatılmasının bir ayağının da “silahsızlanma vaadi” olduğunu belirten Ete, devlet ile Öcalan arasında tam mutabakat olduğunu ifade etti. 

Ete konuşmasında şunları söyledi: İmralı mekanizması pürüzsüz devam ediyor denebilir. Her gün yeni bir kararla yeni bir mekanizma gerçekleştirilerek süreç ilerliyor. Her konuda, izleme kurulu, sekreterya konusunda devlet ile İmralı arasında uzlaşma sağlandı ama mesele gelip şuna dayandı: Evet sürüyor ama bu görüşmelerin sonunda ne olacak? Tamam, izleme kurulu oluşturalım ama izleme kurulu neyi izleyecek? Mesela PKK geri çekilmeyi yeniden başlatmayı düşünüyor mu? Çözüm süreci sadece mekanizmanın devam etmesini sağlayacak bir süreçle ilerliyor ama yeni bir şey sağlayamıyor. Şu anda bir duraklama sürecindeyiz diye düşünüyorum. Ama ısrarla tarafların bu mekanizmanın ilerletilmesine devam etmeleri, yaşanan türbülansın aşılabileceğini gösteriyor. Özerklik talebi çözüm sürecinin bir parçası değil. Bunu çözüm sürecinin bir parçası kılmamaya karar verdiler diyorum. PKK-HDP hattı bu fikirden vazgeçti demiyorum ama bu çözüm sürecinde konuşulan meselelerin bir önşartı değil. Eninde sonunda PKK silahı bırakacak. Bu onurlu bir çıkış fırsatı.