Obama'ya  Erdoğan Mektubu

Obama'ya Erdoğan Mektubu

Washington'ın tanınan 80 ismi Obama'ya mektup yazarak, Başbakan Erdoğan'ın yönetim tarzına ve politikalarına karşı sessizliğini bozmasını talep etti.

Washington'ın tanınan 80 ismi ABD Başkanı Barack Obama'ya bir mektup yazarak, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yönetim tarzına ve politikalarına karşı sessizliğini bozmasını talep etti. Mektup üzerine Ankara-Washington hattında dün akşam sürpriz bir görüşme yaşandı. ABD Başkanı Barack Obama, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın telefonla aradı. Görüşmenin, ABD'nin tanınmış 80 isminin Obama'ya yazdığı 'Erdoğan'a karşı sessizliğini boz' mektubundan sonra olması dikkat çekti.

ERDOĞAN'I OBAMA'YA ŞİKAYET ETTİLER

ABD'de yayınlanan POSTA212 gazetesinin haberine göre, birçok eski senatör ve milletvekilleri, Türkiye'de görev yapmış eski büyükelçiler, Washington'daki farklı düşünce kuruluşlarında çalışan Cumhuriyetçi ve Demokrat Türkiye ve Ortadoğu uzmanlarının da aralarında yer aldığı ABD'nin önde gelen isimleri Obama'ya gönderdikleri 19 Şubat tarihli mektupta, Gezi protestolarına ve ayrıca yolsuzluk soruşturmalarına karşı olarak Başbakan Erdoğan'ın cevap veriş tarzından doğan endişeler dile getiriliyor. Mektup, Erdoğan'ın bu iki olaya karşı da davranış tarzının, "Türkiye'deki mükemmel olmayan demokrasiyi bir otokrasiye çevirme tehlikesiyle" karşı karşıya bıraktığını ifade ediyor.

İNTERNET SANSÜRÜ

Mektup ayrıca yerinden edilen binlerce polis memuru, yüzlerce savcıdan ve internet sansür yasasından bahsediyor. Mektup, bu gibi gelişmelerin Türkiye'de demokrasinin temel prensiplerinden olan "güçler ayrılığı ve özgürlükleri" yok ettiğinden yakınıyor.

ORTADOĞU POLİTİKASINA CİDDİ ETKİDE BULUNAN İSİMLER

Mektubu imzalayanlar arasında Demokrat Obama yönetiminin ilk Dışişleri Bakanı olan Hillary Clinton'ın siyasi planlama direktörü Anne-Marie Slaughter ve Obama'ya yakınlığıyla bilinen Center for American Progress'deki Türkiye uzmanı Michael Werz gibi Demokrat isimler olduğu gibi, Cumhuriyetçi Başkan George Bush'un kıdemli Ortadoğu danışmanı Elliott Abrams veya yine Muhafazakar kanada yakınlığıyla bilinen Demokrasileri Koruma Vakfı direktörü Clifford D. May gibi uzmanlar da bulunuyor. Siyasetçi ve uzmanların yanısıra, ayrıca Freedom House gibi insan hakları derneği başkan ve başkan yardımcısı David Kramer ve Arch Puddington da var. Yani hem Cumhuriyetçi ve Demokrat isimler, siyasi ve insan hakları liderlerlerin imzaları mektubu oldukça güçlendiriyor. Bu isimlerin birçoğu yazdıkları yazı, analizler veya çıktğı TV programlarıyla ABD hükümetinin özellikle Ortadoğu politikasına ciddi etkide bulunan isimler.